Ophef over restaurant in voormalige bakkerij Maas

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-06-2005 Tortillas geopend op Verwersstraat 35/37 13 juni 2005.
Het hoekpand Verwersstraat 35-37 van oudsher een bakkerij. Door de ligging op een hoek had zo'n locatie uit veiligheidsoverwegingen [van brand] de voorkeur voor een bakkerij.

foto © gerard monté. 15 juli 2002.


Eetcafé Tortillas in v/h Bakker Maas Zoals aangekondigd is de vorige week het nieuwe Mexicaans eetcafé Tortillas op Verwersstraat 35-37/hoek Waterstraat geopend. De procedures hebben heel wat voeten in de aarde gehad, zo erg zelfs
dat de eigenaars, de gebrs. Jan-Willen en Jacques van de Vall, bijna het bijltje erbij neer wilden leggen. De bouwaanvraag dateert van begin 2001!
De twee hoekpanden in de Verwersstraat 35 en de ernaast gelegen voormalige bloemenzaak op nummer 37 en de broodjescorner en bakkerij daarachter gelegen zijn in de lijn van de authentieke perceelsverdeling door aannemersbedrijf Lommers en  stukadoorsbedrijf van der Donk gerenoveerd.

Achter de naam Tortillas staat de onderneming van zakenlui Joost en Elly  Verzuu, dat in 1992 met een eetcafé in de Eindhovense Dommelstraat begon. Een jaar geleden kwam er een vestiging op de Tilburgse Heuvel.

Restaurant Bakker Maas 18 maart 2004
Het lijkt onwaarschijnlijk maar in de voormalige bakkerszaak van Maas in de Verwersstraat komt een restaurant. Dat werd vijf jaar geleden al aangekondigd, maar zowel ambtelijke-, als bouwprocedures en bezwaren van en bovenbuurvrouw
[huurster] belemmerden en vertraagden de bestemming.
Jacq van de Vall, zelf oud-politicus en eigenaar van de hoekpanden, klaagde twee jaar geleden al over de trage ambtelijke molens. De opzet is nu een restaurant in de voormalige bakkerswinkel en de aanpalende panden [bakkerij] in de Waterstraat.
De positieve ontwikkeling blijkt uit een voorbereidingsbesluit van B&W voor de panden op Verwersstraat 35-37 en Waterstraat 2 t/m 8 tot restaurant.

Nog steeds plannen.. voor restaurant 2002

Jacques van de Vall heeft plannen voor een restaurant op Verwersstraat 35/37 dat meldde de Nieuwsbrief al in 2000. Zo lang duurt overigens ook al de aanvraag: twee jaar! 
Het betreft het pand van bakkerij Maas op de hoek van de Waterstraat waar echtgenote en voormalig wethouder Yvonne Schram tussentijds een antiekzaak in Oosterse meubels en curiosa beheerde. Daarbij wordt ook de voormalige bloemist ’ t Blommeke getrokken.
De procedure rondom die vergunning legt eigenlijk de lakse houding binnen de Bossche ambtenarij vast: traag, afwezig, ziek /vakantie en telkens doorschuivend van het kastje naar de muur. Dat is kort de klacht van Van de Vall over de procedure rond zijn vergunningaanvraag. Overigens maakte ook de buurt bezwaar tegen een restaurantfunctie.

De markante pop op de gevel waarvoor later Van de Vall vergunning moest aanvragen. Hei pand is eigendom van Jacques van de Vall die er de horecafunctie wil versterken..

foto © gerard monté, 15 juli, 2002.
   

Bezwaar tegen restaurant legt ambtelijke molen bloot 15 juli 2002.
Projectontwikkelaar Groenewoud kreeg- ondanks dat het maximum aantal restauratieve horecazaken was bereikt, vergunning voor Verwersstraat 24 resp. en 26. Verwersstraat 24, waar een ipv een restaurant een modezaak komt, is inmiddels van René van Amelsfoort en 26 werd aan Ted de Haas [Thaïs restaurant Old Siam ] doorverkocht.  
Frappant is nu dat Flip Dries, BLOS-medewerker, geestelijk vader van het Bosch’ Keldergenootschap, en ex-raadslid voor de PvdA, bij het College van B&W bezwaar maakt tegen de opnieuw ingediende aanvraag van Van de Vall voor wat hij zegt: vier [ook in de Waterstraatpanden 2 en 4] restaurants en de aantasting van de kelders. Dries registreert in zijn ‘ bezwaarschrift pro forma’ ook dat het maximum van 34 restaurants in de binnenstad is bereikt.. 

 Bakkersrijmpje
De bakker op den hoek
die heeft vannacht geblazen
de vellen van zijn broek|
de vellen van de glazen
p.s. 
De vellen van zijn broek slaat op de lederen vellen waaruit de broek is gemaakt.

De gevelsteen die de historische naam van het pand prijsgeeft: het Fortuyn! 
-foto © gerard monté, 2002


Het versje dateert uit de tijd dat de bakkers gedwongen waren zich op de hoek van een straat te vestigen in verband met brandgevaar. In de stad herinneren bepaalde panden [Hinthamerpromenade/Waterstraat, Verwersstraat/Waterstraat en Fonteinplein/Verwersstraat] nog aan die functie.
Via een luik werd -soms met een trompet- gewag gemaakt dat het brood uit de oven was gekomen.
Een van de tableaus van De Gruyter laat zo' n blazende bakker zien.


Terug naar boven