Gemeente neemt maatregelen/ ook 'De Paap' in de klem ivm hoog water

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-07-2021 | Gewijzigd op: 19-07-2021
De gemeente verwacht dat door de hevige regenval de Maas bij 's-Hertogenbosch de hoogste stand bereikt ergens tussen maandag- en dinsdagochtend , resp. 19 en 20 juli 2021.
......................
Bolwerk Sint Jan waar donderdag 15 juli 2021 al schotten voor de terrassen tegen het hoog water in de Stads Dommel zijn geplaatst. foto © henk van esch 7 juni 2021.

Hoog water in de Maas komt vanuit Limburg naar Brabant 
Waterschap Aa en Maas houdt de situatie nauwlettend in de gaten en verwacht dat het water hier niet tot grote problemen zal leiden. Van de inzet van waterbergingsgebieden in onze gemeente is vooralsnog geen sprake. Wel stijgt het water in en rondom onze stad zichtbaar.
De genomen maatregelen zijn:  Donderdagmiddag 15 juli 2021s zijn chotten geplaatst bij het Bolwerk aan de Sint Janssingel voor de terrassen.
De horecaondernemer aan de steiger van de Binnenhaven is gewaarschuwd, zodat deze tijdig het terras kon binnenhalen. Ook is het pontje De Moerasdraak tussen het Bossche Broek en het Vughtereiland tijdelijk uit de vaart genomen.

Zondagochtend 18 juli 2021 is de sluis bij Engelen gesloten zodat het waterhoogteverschil niet tot problemen gaat leiden. Ook houden we de drukte en eventuele aandachtspunten in de buurt van het water in de gaten. Daarbij roepen we mensen nadrukkelijk op om niet bij de Maas te recreëren. We doen dit in afstemming met het Waterschap en de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

De gemeente maakt via communicatie bekend dat de inwoners en bezoekers extra alert op het gevaar van de wateren moeten zijn.

Hoog water op de Binnendieze bij o.a. 'De Paap.'
Ook 'De Paap',  het voormalige ziekenhuis Joan de Deo, dat tot appartementen is verbouwd, heeft last van hoog water door de er langs lopende Binnendieze [de Groote Stroom]. Met name de kelder van het complex aan de Papenhulst, wordt bedreigd.Aan die zuidkant stroomt deGroote Stroom. Het zou grote consequenties hebben als die vol stroomt.
Maar vooralsnog valt het mee tenzij de aangekondigde hoogste waterstand zich alsnog maandag en dinsdag voltrekt.
 
De stad had tot 1926 nagenoeg elk jaar last van hoog water. Maar toen de Beerse Overlaat in de Maas werd gedicht was dat voorbij. Maar vóór die tijd stonden diverse straten in de binnenstad onder water 's Winters wel te verstaan.Bekend zijn foto's van de Peperstraat. 
Zomers kwam dat toen nog niet voor.
Links die bomenlaan is de Pettelaarse Weg. Middenin de foto, vooraan tegen de stadsmuur, de toenmalige Militaire manege, nu veilinghal. En rechts Bastion Baselaar.
Middenin de foto de Sint Jan. 
Er waren toen nog geen stadsuitbreidingen. Dus dit was oud 's-Hertogenbosch binnen de allen wallen
.
foto © erfgoed, 1926.
 
De werkelijke, meest  recente hoog waterstand aan de Papenhulst.
foto © de paap, 2 februari 1995.

'De Paap' door water bedreigd, maar voorzorgsmaatregelen zijn genomen. 
 
Bovenaan de situatie in 2021. Daaronder de situatie in 2011. En hierboven in 2008.
Achter het vierkante raam links de kelderruimte.  
foto's © de paap


Terug naar boven