Burgemeester opent expo 2 eeuwen Bossche koek

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-06-2009 Op een expositie in 'de Bossche Kelders' in de Visstraat is een tentoonstelling 'Twee eeuwen  Bossche Koek' te zien.
Gieljan en Sylvana de Backer hebben aan de hand van foto's, documenten en bakkerijaccessoires de expo ingericht waar zelfs het geheime Bossche koekrecept van grootvader De Backer in een vitrine hangt.

Het echtpaar Gieljan en Sylvana de Backer dat veel energie steekt in het uitzoeken van de historie en de maakprocessen van de Bossche koek.
De nieuwe generatie: vlnr Paul, Jules, Ruben en Joost de Backer in de Bossche kelders

foto's © paul kriele, 23 juni 2009. 
Een deel van de expositie 'Twee eeuwen Bossche koek'  in de passage naar De Bossche kelders in de Visstraat, naast Den Otter. HGoed achter gewapend glas bewaard: het koekrecept van grootvader De Backer.

Bossche Koekgeslachten
Gieljan en Sylvana zijn de nazaten van winkelier Jan de Backer, die een Bossche koekzaak leidde op de Parade, waar nu café  Cordes zit.  Daar werd eerder bij een verbouwing een authentiek recept van Bossche koek 'gevonden'.

Vlnr Clementine Koster-Gerritse die geboren is in het pand Hinthamerstraat 4, het koekhuis van Suys.
Haar grootvader  Jan Gerritse heeft in 1882 de koekfabriek van Suys voortgezet.
Midden: Harry Lambermont, nazaat van  Leonardus, de  broer van de koekenbakker Jos Lambermont.
Rechts: Harry's echtgenote Els Lambermont-Diepen [*3 december 1936].

foto's © paul kriele, 23 juni 2009.
Hans en Mieke Suys-Janssen uit Gouda. Hans is een verrre kleinzoon van de Bossche koekbakker Suys vooraan in de Hinthamertsraat 4.
Hans heeft in Gouda de cursus Boschlogie opgezet, die daar Goudologie heet.  Niet hij maar zijn vrouw Mieke is de eerste Goudoloog...

Op de expo, die dinsdag23 juni 2009  door burgemeester Rombouts werd geopend, waren ook nazaten van Lambermont en van de Koekwinkel van Suys en van koekenbakker Gerritse aanwezig.

Clementine Koster-Gerritse
Clementine Koster [*22 mei 1931] : 'Grootvader Jan Gerritse heeft in 1882 de koekfabriek 'De Eenhoorn' van 1794 overgenomen omdat Suys kinderloos bleef.  Mijn vader Hub Gerritse zette de zaak van grootvader voort.
Na het overlijden van mijn vader [1950] , die voorzitter was van de VVV Noord-Brabant, is de zaak overgedaan  aan J. van Zuylen die in 1985 stopte met het eeuwen oude ambacht koekenbakker.
Het interieur ging naar de Dry Hamerkens en de sierlijke draaitrap kwam bij de BAM  in de Bethaniëestraat terecht.

Familie Lambermont
Harry Lambermont  [*12 maart 1939] heeft de stamboom uitgezocht en de beroepen die zijn voorouders in de stad uitoefenden.
 De  op een na oudste koekfabriek [1796] is van Lambermont. Die had zaken op het Emmaplein [met bakkerij] en later in de Visstraat en in de Vughterstraat, aldus Harry .
In he tjaar van oprichting bestond de generatie van koekenbakkers uit drie broers:
Josephus ofwel Jos Lambermont [*1764]. Jos startte in 1796 een winkel op het Emmaplein. Later kwam er een zaak in de Visstraat bij, in Huize De Kat.
Daarop volgde drie generaties te weten Anton, Jos en nog een Jos Lambermont. Onder de laatste is- in oktober 1944 - het pand Emmaplein afgebrand.
Leonardus was de broer van Josephus. Leo had een sigarenmakerij in de Vughterstraat. Ik ben van de 4e generatie van deze tak,' aldus Harry.
En dan was er nog broer Arnoldus die een winkel dreef op de Schapenmarkt.

Elk van hen had een bijnaam:  Arnold van de Schapenmarkt noemde men 'de rijke', omdat hij geen kinderen had.
Mijn voorvader Leo heette 'de trotse' en Jos Lambermont, de goede en tegelijk ook  'de arme', omdat goedwillende  mensen vaak arm zijn.'



Terug naar boven