Bossche Koek met topsterren op tv

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-07-2009 | Gewijzigd op: 31-07-2009
Chefkok Leon Mazairac heeft in 13 augustus 2009 in zijn programma 'Eet Smakelijk' ondermeer de topturners Yuri van Gelder en Suzanne Harmes  te gast. Maar Yuri liet het door ziekte afweten. De sterren gingen het mysterie van de Bossche Koek' op te lossen:  Waar komt de Bossche Koek vandaan en met welke ingrediënten wordt het bereid?
De opnamen voor omroep 'Llink' zijn woensdag 29 juli 2009 bij Koekhuys Jan de Backer gemaakt.  Suzanne en Leon brachten eerst een bezoek aan slager Sjek Floor in Nijmegen en gingen aansluitend op bezoek bij de bakkers van Koekhuys Jan de Backer.

   
Rechts: Chefkok Leon Mazairac  [*1978]  heeft twee kookscholen waar hij verschillende workshops verzorgt en Leon is eigenaar van Restaurant Podium in Utrecht.
Boven: Turnster Suzanne Harmes won in 2002 een zilveren medaille met de Nederlandse turnploeg tijdens het Europees kampioenschap in Patras, in 2003 werd  zij voor het eerst Nederlands kampioen en bij het WK van 2005 in Melbourne won zij de bronzen medaille op het onderdeel vloer.
Rechts: Tijdens de opnamen voor Eet Smakelijk van Omroep LLink in een Nijmeegs landschap. Vlnr: Suzanne Harmes Yuri van  Gelder die 's morgens nog wel aanwezig was en chefkok Leon Mazairac.
 
 

In 'Eet Smakelijk' bereiden bekende Nederlanders onder wie Horace Cohen, Jan Vayne, Arie Boomsma en  Henk Schiffmacher samen met topkok Leon Mazairac een heerlijke maaltijd. Alle ingrediënten worden vers gehaald... inclusief het vlees, dat eerst nog even geslacht moet worden.

Voor  het bereiden van de Bossche Koek worden regiogerechten zo dicht mogelijk uit de buurt  gebruikt. In de koek gaat bijv. ook prei, courgette en bonenkruid in. Dus dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 
Eeuwenlang werd het geheime recept van vader op zoon doorgegeven. Door een verbouwing, sterfgeval en brand dreigde het recept voorgoed verloren te gaan. Eet Smakelijk! zocht uit hoe het recept toch behouden bleef en wat er nou eigenlijk in zit.
Topkok Leon en turnster Suzanne togen naar ’s-Hertogenbosch om de geheimen achter de Echte Bossche Koek te ontrafelen. Zij werkten in de bakkerij mee aan de productie en volgden daarmee het gehele productieproces van die ambachtelijke koek.


Terug naar boven