Uitvaart -met vrome en speelse symbolieken-Gieljan de Backer

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-09-2012 | Gewijzigd op: 21-09-2012
Vrijdagmorgen 21 september 2012 vond een wel erg bijzondere uitvaart plaats rond de op 15 september 2012 op 61-jarige leeftijd overleden Gieljan de Backer, de man van de Bossche koek uit het recept en de winkel van vader Jan de Backer op Parade 9. De familie had gekozen voor een rouwstoet in een speciale bus, waarin ook de baar met Gieljan meeging.

De blauwe uitvaartbus met de baar, die bedekt was met de Oeteldonkse vlag, passeerde de voormalige winkel van Jan, op Parade 9, nu café Cordes, waar de zonen Paul, Joost, Jules en Ruben, naar  vaders wens om een meer ludieke viering ipv een rouwdienst, op hun vader proostte.

Na een korte stop in café Cordes [Parade 9], waar vader Jan de Backer jarenlang een koekwinkel had, en een proost op Gieljan werd uitgebracht, ging de familie met de door de vier zonen Paul Joost, Jules en Ruben begeleidde baar, naar de Sint Jan
.

De Oeteldonksevlag op de kist en de stikker 'De Koek is op' - die op de bus was bevestigd - tekent al de sfeer en stijl waarin de uitvaart plaats vond.

foto's © paul kriele, 21 september 2012.

Na dit lichtelijk frivool bezoek aan vaders voormalige winkel, volgde een meer vroom gedeelte, dat  aansloot op de liefde van Gieljan voor de Zoete Moeder.
De bus werd vooraf gegaan door de vier zonen, die zich- naar de afkomst van vader en moeder Johan Leuwol- in passende Indonesische dracht hadden gestoken .-Boven: De baar -een rieten mand- werd door Joost [r.], Ruben [l.], Paul [l-achter] en Jules [r-achter], de kerk binnen geleid.
-Rechts: Afscheid met gebed, een  rozenhoedje en een kaarsje in de Mariakapel, die vaak door Gieljan werd bezocht
.

foto's © paul kriele, 21 september 2012.

In  de Mariakapel hield de Goirlese pastoor Martin van Zutphen, die Sylvana via de Rotary had leren kennen, een korte gebedsdienst. 
Pastoor Van Zutphen memoreerde aan de speciale liefde van Gieljan voor de Zoete Moeder, waar hij vaak kwam en er steeds een kaarsje op stak. 'Dit is voor ieder een vertrouwde omgeving, een plek die door Gieljan vaak werd bezocht,' sprak de pastoor, '...en waar Gieljan in gebed ging en een kaarsje op stak.'
Na het bidden van een rozenhoedje om van Maria bescherming te vragen en het opsteken van een kaarsje bij de Zoete Moeder door Sylvana, de kinderen en de familie, werd van Van Zutphen afscheid genomen.

De familie vertrekt, na een korte gebedsdienst in de Mariakapel,
door de luipoort van de St.Jan naar de rouwbus.

foto © paul kriele, 21 september 2012.

In het crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk vond de crematie plaats.
De uitvaart was verzorgd door Begrafenisondernemer Achterberg in Utrecht. 


Terug naar boven