Verhaal rond Jan de Backer en de Bossche koek

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-11-2005
Bossche Koek genomineerd  26 november 2005
Op de Horecava maakt de Bossche koek van het Koekhuys Jan de Backer kans op een nominatie. De ambachtelijke –versie voorverpakte - Bossche koek, dingt naar de Horecava Innovation Award 2006.

De Bossche koek van Sylvana en Gieljan de Backer.

foto © gerard monté 26 november 2005.
 

In 2003 probeerde Gieljan & Sylvana de Backer de horecavariant uit op de Bossche markt en het jaar daarop heeft ie de koek bij een aantal zaken uitgezet. Het gaat om een reep koek voor bij het kopje koffie.Concurrenten van de Bossche bakker in zijn categorie Food & Baverage, zijn: Choc-o-lait uit Breda, Mama’s Mash uit Kruiningen en Valess van Campina uit Tilburg.  Aan de wedstrijd doen in totaal 130 producten mee. 

Bossche koek in Deventerkoekpakket- november 2005
Bossche Bakker Gieljan de Backer mag de echte Bossche koek met kerst leveren voor de kerstpaketten van de Deventer Koek.
Bossche koekenbakkers
Het is bekend dat in de stad meerdere koekenbakkers waren. Onder hen staan bekend: Lambermont, Gerrits, later Suys waarvan de bakkerij weer werd voortgezet door Van Zuylen en De Backer.
Bakker Boschboom heeft de receptuur van Suys overgenomen. 'De Rosenkrans', de koekwinkel van Huub Finkers op de Hinthamerpromenade bakt zijn eigen Bossche koek en de familie De Backer heeft in oktober 2001 het bakken van koek weer opgepakt. 
Hieronder het verhaal van de 'echte Bossche Koek', maar zeker niet de enige..

De nazaten van Jan de Backer.
Links de allerkleinste die- aan zijn gebaar op te maken- wel zo groot was...
Het zijn Jules en Rubin, de nazatenvan een zakere De Backer die in 1865 met het bakken van Bossche koek begon. 

foto © gerard monté, 6 september 2001.

Presentatie Echte Bossche koek   11 oktober 2001.
Donderdagmiddag 11 oktober 2001 heeft burgemeester Ton Rombouts opnieuw de Echte Bossche Koek geïntroduceerd. Dat deed hij door met Jules en Robin de Backer, twee nazaten van de eerste De Backer die in 1865 met koekbakken begon, een Bossche koek aan te snijden. Het gebeurde in de voormalige koekjeswinkel van Jan en Lenie de Backer op de Parade, tegenwoordig café Cordes.
Op de bovenverdieping van café werd vorig jaar achter het behang een oud koekrecept teruggevonden. Het is het recept van Adrianus de Backer, dat voor Jan de Bakker de handleiding was bij zijn ambacht.

Rombouts sprak lovende woorden over dat ambacht en over het respect voor de historie. De burgemeester waardeert het dat Gieljan en zijn vrouw Sylvanni op een ludieke manier laten zien dat Den Bosch zijn cultuur wil uitdragen zodat het behouden blijft voor het nageslacht.
Sylvanni de Backer, die als directeur van de nieuwe bedrijfstak optreedt: ’We hebben onze hobby tot avontuur gemaakt, mogelijk volgen er nog meer producten, want er zijn meer recepten gevonden.’

Bij Den Otter, Bert van Haaren, Korengoud en bij de Boulanger in de Arena is de Echte Bossche Koek te koop Die van Suys [oorsprong 1794 ]is ook nog te koop bijv. bij De Roosenkrans.


De familie De Backer in de vijfde generatie aanwezig bij de Proeverij van 2001.

foto © gerard monté, 6 september 2001.

Het ambacht van koekbakken door de bakkersfamilie De Backer gaat terug naar 1865. Vanaf die tijd is bekend dat door een voorvader de echte Bossche koek werd gebakken. Adrianus de Backer heeft dat in 1915 op papier vastgelegd.
Zoon Jan, getrouwd met Lenie, begon in 1954 op de Parade een banketbakkerszaak, die wijd en zijd bekendheid kreeg als 'de koekwinkel van Jan de Backer'. Bij diens dood in 1988 hield het ambacht op, maar naar later bleek voor slechts tijdelijk. Van de drie kinderen van Jan en Lenie : Addie Marie -José en Giel-Jan zetten geen van hen het ambacht voort....tot najaar 2001.  Toen pakten Gieljan en Sylvana de Bakcer de draad weer op.

Wijlen Jans zoon Addie verbouwde in 1998 de zaak tot café Cordes. Kleinzoon Jules vond bij een recente opknapbeurt van de bovenwoning achter de schouw de receptuur uit 1915.
 
succesvolle Bossche p.r. 6 september 2001
In zijn toespraak bij de opening van de proeverij op de Parade ging de burgemeester weer eens in op het succes dat Den Bosch scoort met zijn toeristische promotie en naamsbekendheid. Vorig jaar trok Brabants hoofdstad 3,8 miljoen bezoekers. Den Bosch blijkt een stad te zijn waar -door zijn centrale ligging- toeristen meermalen terugkomen. Die 3,8 miljoen slaat ook op terugkerende bezoeken van diezelfde gasten.
De stad heeft in 2000 Den Haag ingehaald met zijn toeristische aantrekkingskracht en laat Utrecht achter zich.
[Fragment uit toespraak burgemeester Rombouts bij opening Bourgondisch 's-Hertogenbosch 6 september 2001.]

Bakkerijmuseum

De familie De Bakker heeft zich uitgesproken voor de oprichting van een bakkerijmuseum. Daarin moet de oorsprong, de historie en het productieverhaal van de Bossche koek tot uiting komen. Voor de opzet is aansluiting gezocht met de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch.
De kans bestaat dat een pandje in de Molenstraat [Uilenburg] de bestemming krijgt van museum.Het idee is een vervolg op het oppakken van de productie van de 'Echte Bossche koek' door nazaten van Jan de Backer die een koekwinkel had op de Parade.


Terug naar boven