Erasmusfestival 2002

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-07-2002 | Gewijzigd op: 09-11-2008

Erasmusfestival 2002  juli 2002.  
Ook in 2002 houdt de Stichting Praemium Erasmianum een Erasmusfestival. Het festival sluit aan op de toekenning van de Erasmusprijs2002 aan het fotografenechtpaar Bernd en Hilla Becher [Fotowedstrijd Nieuwsbrief Bastion Oranje 16-5-2002]. Er staan in augustus t/m november 2002 wederom dans en balletten [TheateradParade], concert in muziekcentrum, Chaplinfilm ‘ Modern Times’ en een expo elektronische objecten en muzieksculpturen in Noordbrabants Museum op stapel. Ook zijn er twee foto-exposities [echtpaar Becher en van HBO-studenten] geprogrammeerd.  
De in Den Haag studerende Sabrina Bongiovanni werd vanmiddag als winnares van de fotowedstrijd, die rond het Erasmusfestival 2002 werd georganiseerd, bekend gemaakt . De prijs bedraagt 7,500 euro.
De winnaar van het Erasmusfestival van vorig jaar was Hans van Manen.  
 
Boven: het echtpaar Hilla en Bernd Becher die de prestigieuze Erasmusprijs anno 2002 toegekend kregen.
Rechts:Sabrina Bongiovanni met haar winnende foto: ' Rotterdam' . en die uit handen van Hilla Bernd de bijbehorende  oorkonde in ontvangst neemt.


foto © gerard monté, 26 oktber 2002.

Ook werd het fotoboekje Pictures@eternity van industriële opnamen door het Duitse echtpaar Bernd en Hilla Becher en van de deelnemers aan de fotowedstrijd aangeboden.
Jan van Velthoven [naast Jan van Berkom samensteller van het fotoboekje] bood aan Hilla Becher en de winnares Sabrina de eerste exemplaren aan. De deelnemers aan de wedstrijd [docenten en studenten Kunstakademies] staan er ook in vertegenwoordigd.
Burgemeester Rombouts verwelkomde de gasten aan het begin van de middag in het Paleiskwartier. Vervolgens ging de stoet via Bastion Oranje langs de tentoongestelde foto’ s naar Museum Het Kruithuis waar -na de bekendmaking van de aanmoedigingsprijs - de tentoonstelling werd geopend.

 Reportage buitenexpositie 'Erasmus in de stad'
Op uiteenlopende locaties staan in de stad stellages met foto's zowel van het echtpaar Becher als van genomineerden van de fotowedstrijd opgesteld. Hier het Emmaplein [l-boven] en rechts de Stationsweg, 
waar de opening van de foto-expositie plaatsvond.
llage met foto' s staat opgesteld.
foto © gerard
monté, 24 en 26 o
ober 2002.


In het Paleiskwartier vond de opening plaats, maar door het regenachtige weer was dat verplaats naar een café op het Leonardo da Vinciplein. Burgemeester Ton Rombouts in zijn welkomstwoord.
-foto © gerard monté, 26 oktober 2002.

Het Bossche deel van het festival editie 2002 begon in het Paleiskwartier, vanwege het weer voltrok die opening zich overdekt. In een café aan het Leonardo Da Vinciplein verwelkomde burgemeester Ton Rombouts de gasten en genodigden, speciaal het echtpaar Bernd en Hilla Becher die dit jaar de aanleiding zijn van dit cultureel evenement.

Op zaterdagmiddag trok het gezelschap olv burgemeester Rombouts met het echtpaar Becher van het Paleiskwartier via de Stationsweg en Bastion Oranje naar Museum Het Kruithuis. De foto-expositie 'Pictures@Eternity' in het Kruithuis trok veel belangstelling.

De foto's ter ere van dit festival staan van eind oktober tot begin november 2002 op diverse plaatsen in het centrum opgesteld. De titel van die buitenexpo is ’Erasmus in de stad’.
Vrijdagavond 25 oktober 2002 was er in TheateradParade een ballet van het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater III.

Op bovenstaande foto's Bastion Oranje [l] en de Casinotuin [r. en onder]. Op de foto hierboven zijn behalve burgemeester Rombouts in donkere regenjas ook Bert Pauli [r] te zien.

foto's © gerard monté, 26 oktober 2002.

Het gezelschap liep naar Museum het Kruithuis waar de expositie 'Pictures@Eternity' werd geopend van de circa 40 genomineerde werken van de Kunstakademiestudenten. De aanmoedigingsprijs, een initiatief van het bestuur van het Erasmusfestival 2002, heeft als thema het werk van de Bechers.
Van augustus t/m november 2002 staan dans en balletten [TheateradParade], concert in het muziekcentrum, Chaplinfilm ‘ Modern Times’ en een expo elektronische objecten en muzieksculpturen in het Noordbrabants Museum geprogrammeerd. Ook zijn er twee foto-exposities [echtpaar Becher en van HBO-studenten].  

Start van Erasmusfestival in Amsterdam
Reeds op woensdag 23 oktober 2002 ontving het Duitse echtpaar Becher in Amsterdam de Erasmusprijs 2002. Dat is op cultureel gebied - in Nderland de meest prestigieuze erkenning [bedrag van 300.000 gulden].
Bij Boekhandel/Uitgeverij Heinen is tegelijkertijd het boekje 'Pictures@Eternity' met werk van de Bechers, de 40 nominaties en een deel van de Rabo-kunstcollectie verschenen. Een aantal van deze foto's herkent u terug wanneer u de buitenexpo "Erasmus in de stad" bekijkt.
foto © gerard monté, 27 oktober 2002. In de foyer [2e etage ]van TheateradParade hangen de foto's van de scholieren die deelnamen aan de fotowedstrijd. 
 

Link naar site over de fotowedstrijd:  http://www.droomwerk.nl
zie ook http://www.erasmusprijs.org
---------------------------------------------
November- music -2002
In een van de zalen in het voormalige gouvernementspaleis staan de objecten van. Christof Schläger [*1959]. In het weekeind van 9 en 10 november 2002 zal de Poolse kunstenaar zelf deze kunstuitingen in werking stellen.

Het Machineorkest van de Poolse kunstenaar Schläger.

-foto © gerard monté, 7 november 2002.
   

Terug naar boven