Brand in Past. de Kroonstr/ bewoners geëvacueerd

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-04-2010 | Gewijzigd op: 18-04-2010
Bericht 17 april 122010 12.45 uur
De bewoners die tijdelijk waren geëvacueerd mochten om 'smorgens om 11.30 uur weer teurg naar hun woningen. Maar van de 100 getroffen huishoudens konden van de  5e, 6e en 7e etage nog niet terugkeren naar hun flat.
Bovendien zijn de vier appartementen op de bovenste- 7e etage- zodanig door brand/rook aangetast dat ze de zaterdagmorgen meteen gestript werden. Enkele bewoners stonden tegen twaalven klaar om terug te keren. Ze spraken over wateroverlast in de kelders, maar ook was een bewoner op de eerste etage bezig met emmertjes water.
De brandweer vermoedt dat kortsluiting de oorzaak is van de brand.
*zie politiebericht van 12.00 uur hieronder


De situatie rondom de flat in de Pastoor de Kroonstraat [Geertruikerkhof], waar de straten 's morgens waren afgesloten. Vier appartementen op de 7e etage zijn door brand, rook en/of roet onbewoonbaar geworden.
De  brandweer zette naast een brandspuit- en twee ladderwagens, later  ook enkele hulpwagens in.

foto's © paul kriele, 17 apirl 2010/12.00 uur
Rond 12 uur zaterdag 17 april 2010 werden  de straten weer vrijgegeven en mochten de bewoners van de eerste vier etages terug hun huizen in.


Bericht 17 april 2010/ 03.30 uur

Omdat bij een brand op de bovenste etage van de flat aan de Pastoor de Kroonstraat er zoveel rookontwikkeling ontstond, moest de hele flat worden ontruimd . De bewoners werden door Hotel Central opgevangen en op koffie en worstenbrood getrakteerd.
 

Vanmorgen vroeg zaterdag 17 april 2010 tegen 6 uur brak brand uit in een van de bovenste appartementen van de flat aan de Pastoor de Kroonstraat. De flat is in de jaren 90 een woonflat geworden na jaren bij de Gemeente in gebruik te zijn geweest. 
De bewoner werd door de brandlucht in zijn slaap overvallen. Politie en brandweer hebben alle bewoners van de zeven verdiepingen tellende flat geëvacueerd. Zij zijn door hotel Central opgevangen, waar ze op koffie en worstenbrood werden getrakeerd. 
Drie mensen lieten zich voor rookinademing in het GZG behandelen. Sommigen raakten licht gewond. Rond acht uur was de brandweer de brand meester.

*Politiebericht van 12.00 uur
Op last van de brandweer en politie is zaterdagmorgen om zes uur een appartementencomplex aan de Pastoor de Kroonstraat ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in een hotel in het centrum van 's-Hertogenbosch. Om iets voor zes uur kwam de melding binnen bij het Gemeenschappelijk Meldcentrum dat er een uitslaande brand op de bovenste verdieping van het complex woedde. De hulpdiensten rukten met veel materieel uit waaronder de hoogwerker. Bij het pand gekomen sloegen de vlammen uit meerdere appartementen op de bovenste verdieping. De bewoners wisten ternauwernood uit de woningen te vluchten. Oneveer 100 woningen werden ontruimd.

Om ongeveer zeven uur werd het sein brand meester gegeven. De bovenste verdieping was voor een gedeelte uitgebrand en de rest van de woningen op die verdieping onbewoonbaar geworden. De verdieping daar beneden had ernstige schade opgelopen. Het hele pand had rookschade opgelopen en ook liep het water door het gebouw heen.

De burgemeester van 's-Hertogenbosch kwam ter plaatse de schade bekijken en heeft met de geëvacueerde bewoners gesproken en hun een hart onder de riem gestoken. De bewoners waren zeer onder de indruk van de situatie.
Er waren twee mensen die te veel rook hadden binnengekregen en een andere bewoner had haar voet verwond. Ze zijn ter plaatse door personeel van de ambulancedienst bekeken.
Voor de bewoner van het appartement waar de brand begonnen was is slachtofferzorg geregeld. Hij was ernstig overstuur.
n de loop van de dag wordt door de brandweer in samenwerking met de verhuurder en de afdeling bouw- en woontoezicht van de gemeente bekeken welke woningen weer vrijgegeven kunnen worden en welke woning geheel onbewoonbaar zijn. Ook moet er bekeken worden of de elektriciteit in een gedeelte van het pand weer aangesloten kan worden. De stichting Salvage gaat namens de verzekeringbedrijven de mensen helpen die niet meer terug in de woning kunnen.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend en de afdeling Forensisch Technisch Opsporing gaat in de loop van de dag een onderzoek doen om te kijken of de oorzaak nog te achterhalen is.

Terug naar boven