Branden 2001

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-12-2001 | Gewijzigd op: 03-11-2008
In het bijna afgelopen jaar kende de stad meer - grote- branden dan in 2000.
Het vorig jaar 2000 kon nog als rustig ‘brandjaar’ worden genoemd. De Bossche brandweer moest alleen al voor grote branden dit jaar vier maal uitrukken en nog eens drie maal assistentie verlenen: houthandel in Schijndel [8 april], kasteel Zwijnsbergen in Helvoirt [6 april], Rentex in Vught [21 juni] en bedrijfspark De Schakel in Vught [19 november].

In Den Bosch zelf was er brand in de drugsopvang Oranje Nassaulaan [3 februari], de Kunstakademie die voor een deel afbrandde [14 mei], het gekraakte pand van Margraff Vughterstraat 224 [3 juli], de schoenwinkel Van den Bosch op de Kooikersweg [1 augustus] en in de Schildersstraat [10 oktober]. 
Bij de vermoedelijk aangestoken brand in de schoenwinkel kwam het echtpaar Van den Bosch-Dirks om het leven… .
Door de calamiteiten loopt het schadebedrag ook aanzienlijk op. Dat was vorig jaar maar een paar miljoen, terwijl het voor dit jaar - de kerstperiode nog even afwachten - een veelvoud daarvan is. 

Brandveiligheid in De Bosch 12 januari 2001.
Burgemeester Rombouts heeft met spoed een werkgroep ingesteld die de brandveiligheid in café’s, disco’s en restaurants gaat inspecteren. Aanleiding is de ramp in Volendam en het naderend carnaval. Het onderzoek moet tot maatregelen leiden om de brandveiligheid te waarborgen. Rombouts wil de effectuering nog voor carnaval afgerond hebben.
Overigens staan buiten dit onderzoek ook de bouwvergunning en -sedert 1998- de gebruikersvergunning de gemeente op aspect van veiligheid ten dienste. Bij het afgeven van een gebruikersvergunning speelt de brandweer een cruciale rol.
Maar omdat die gebruikersvergunning pas recent is ingesteld is hier nog sprake van een inhaalslag. De grote gebouwen, zoals ziekenhuizen, hoteles en kamerverhuurbedrijven zijn al onderzocht, maar de horeca komt pas dit jaar en volgend jaar aan de beurt.
Rombouts zegt ter geruststelling, dat de brandweer altijd al voor carnaval de horecabedrijven inspecteert op veiligheid. © paul kriele, 12 januari 2001.