Waarden Han van, nam initiatief Galaxy/Danssalon

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-08-2002 | Gewijzigd op: 27-12-2012
Vanmorgen woensdag 14 augustus 2002 is Han van Waarden [*1941] in het crematorium ' Maaslanden' in Vlijmen gecremeerd.

Directe familie oma, [Mar-]Lies, broer Roef, zus Marianne, Simone-Henk, Ernst en kleinzoon Ruben namen met honderden vrienden en relaties afscheid van een 'groot mens', zoals Lies Han benoemde.
In haar toespraak noemde Lies Han verder ook nog de pater familias van de familie. 

Crematie Han van Waarden 14 augustus 2002.
‘We hebben een groot mens verloren’, dat zei Lies Van Waarden–Nachtegaal in haar afscheidsspeech bij de crematie van haar ex-man. Lies sprak over de dynamische en energieke levensgezel die –na zo’n succesvol leven - de strubbelingen tijdens de moeizame onderhandelingen over de Eindhovense Danssalon niet meer kon verwerken. ‘Dat is zijn tol geworden. 
De familie wilde dat Han er mee zou stoppen, maar Hans wens was de Danssalon toch nog tot een goed eind te brengen.’
Martin sprak in een emotioneel dankwoord over de vele vrienden die Han –soms zelfs een vader voor zijn kennissen -had gemaakt in de zaak, in hun relatie en ook op hun vakanties in Thailand waar zaterdag een afscheidsdienst- opgedragen aan Han- wordt gehouden.
’Bedankt voor de 24 mooie jaren die we samen gehad hebben’, aldus Martien die zei ‘ …dat Han voor hem de rust al lang had verdiend, maar niet deze rust..’ . Behalve de directe familie waren honderden vrienden en relaties naar crematorium Maaslanden gekomen om rond de met vele tulpen en veldbloemen versierde kist van hun vriend en zakenpartner afscheid te nemen.

Die talrijke bloemstukken zullen –op verzoek van de familie - gelegd worden bij het monument op de Fusilladeplaats in Vught als eerbetoon aan de vele jongens die in de oorlog zijn omgekomen.
De Danssalon in Eindhoven, dat tegenwoordig van Sjoerd Kooistra is.  Dier heeft het met een panden ernaast uitgebreid.
Han van Waarden nam in 1994 met Jos Michelbrink het intiatief voor dit etablissement. 

foto © paul kriele, 13 november 2008 en 1 juli 2010.
Danssalon is in februari 2011 overgenomen door Martijn Lensing, bekend van horecazaken op het Stratumseind.



Symbolen van liefde en energie
De dienst begon met het aansteken van kaarsen in een zevenarmige kandelaar door de directe relaties van Han:
De zeven kaarsen symboliseren:
de vonk van het leven
de geboorte [aangestoken door Ruben]
de energie
licht van de liefde
creativiteit|
inzicht in het menselijk bestaan
bewustzijn.
Het zijn symbolen die ons sterkte geven bij het loslaten van het leven.

Gedeeld in geluk
De jongste zus Marianne kwalificeerde haar twee jaar oudere broer als iemand met een zakelijk instinct. Han straalde van nature een bepaald gezag uit. In onze jeugd werkte hij altijd hard op de boerderij, in de boomgaard en later ook in de discotheek. Iedereen deelde in zijn geluk. Ik ben trots op je, aldus Marianne.
Vrouw/vriendin Marlies
' Onze pater familias heeft de familie verbijsterd achtergelaten,' aldus Marlies in haar toespraak. Ze sprak over haar vriend voor het leven als een energiek persoon, dynamisch die zich volledig inzet en door kon gaan tot het eind. Als hij iets had opgepakt , maakte hij het tot een succes. Toen de boederij in Varik overging van landbouwbedrijf naar de fruitteelt, zette Han zijn studie aan de Middelbare Landbouwschool voort aan de Tuinbouwschool.
In 1965 huwde Han en Marlies Nachtegaal.Toen het in 1977 slecht ging met de fruitteelt verkocht de familie het bedrijf. Han wilde wat anders en vertrok naar Den Bosch waar hij een modezaak begon. Kort erop ontmoette hij Martin Schellekens [Boxtel] en gingen zij samenwonen.
Ondanks dat zijn leven was veranderd, bleef de traditionele familieband bestaan.


Galaxy
Han stopte in 1978 als tuinder/teler in Varik, zo vertelt Lies verder.
Han was toe aan iets anders. Hij zocht meer afleiding. In de muziek zag hij veel meer variatie.*
Na een sabatical year kocht  hij [met Palms] in 1979 'De Postzegel' in de Karrenstraat. Na een verbouwing van drie maanden opende de nieuwste discotheek in Den Bosch.**
Later zouden nog de Joy discotheek in Nijmegen en de Capri Bar in Breda volgen. In 1980 werd aan zijn zaak een nachtvergunning verleend.
Van Waarden zocht voor zijn zaak elke week wel iets aparts.*
In 1992- kort na de verkoop van deze gelegenheden- werd ook Galaxy verkocht en begon Han in 1994 de Danssalon.
* [Drie aanvullingen, pk.]

Toen Han de trend zag veranderen begon hij onderhandelingen over een nieuwe opzet van de Danssalon tot Grand-café. Die gesprekken verliepen moeizaam. Er waren wat strubbelingen Het werd Han allemaal te moe. De zaak begon zijn tol te eisen De familie zei: stop er mee!, maar Han wilde de zaak toch tot een goed einde brengen...Daaraan moest hij volgens zijn karaktereigenschappen wel voldoen.
In haar beschrijving zegt Marlies dat Han soms streng- zakelijk was, maar altijd eerlijk en betrouwbaar. Het was zo gewoon dat je er was. Nu weet ik dat het gewoon bijzonder was.
Een groot mens hebben we verloren.'
De metamorfose van de Galaxy in De Drie Gezusters.

foto © paul kriele, 19
april 2002.



**Noot La Pomme: De eerste zaak die Han in 1977 in Den Bosch begon was de kledingzaak La Pomme in de Kruisstraat 18. Daar is nu Wheely Wear een zaak in motorkleding en accessoires gevestigd. Van de Kruisstraat verhuisde hij naar de Visstraat.





In september 1978 kwam de erfenis los door de verkoop van de appelboomgaard. Op datzelfde moment stond de Postzegel te koop. Han nam zijn kans waar en kocht de zaak in de Karrenstraat om er een discotheek in te beginnen, aldus George Hendrickx die in La Pomme zijn eerste medewerker was. Maar in een interview met het Brabants Dagblad  van september 1986 staat te lezen dat Han in 1978 eerst een rustjaar nam en pas in1979 de horeca instapte. Han was wars van uiterlijk vertoon zoals grote huizen en dure auto's. In dat interview zei hij: ' Een boer koopt eerder iets voor achter dan voor voor'.

Dans-Salon
Inmiddels is de de Dans-Salon in Eindhoven, die in handen is gebleven van Jos Michelbrink, Hans compagnon, heropend als dagcafé en op zaterdagavond ' gay-night' . 

Levensgezel Martin Schellekens
Martin, die Han 24 jaar geleden in Den Bosch leerde kennen, bedankte eerst alle aanwezigen voor hun blijken van medeleven.
Bijna een kwart eeuw geleden gingen beiden naar 'de grote stad' . Han vanuit Varik en Martin vanuit Boxtel.
' Vanaf dat eerste begin,' aldus Martin, ' voelden we iets speciaals voor elkaar. We zijn samen één familie geworden met Lies, Ernst Simone Oma en de anderen. Hard werken was je hobby. Je hebt je ingezet voor diverse horecaverenigingen. 
In ons werk hebben we vele mensen ontmoet tot zelfs in onze vakanties: bij je broer Roef in Hongkong en bij je zus Marianne in Indonesië én in Thailand je geliefde vakantieoord. Voor mij was je er altijd en ook voor anderen. Voor velen betekende je een tweede vader.
Je had voor mij de rust al lang  verdiend, maar niet deze rust,' zei Martin tot slot.

Afscheidslied
De toespraken werden afgewisseld met muziek van: Rob de Nijs zong het afscheidslied met alle koningen en kinderen zijn gelijk George Mikel ' Ash' Madonna met ' Take a bow' waarin teksten met o.a. The show is over en Say good-bye. Céline de Jong ' I' m an angle' .Aan het eind van de dienst werd gevraagd om de man, die waarschijnlijk zelf nooit applaus gehad heeft, een staand ovationeel applaus te geven.



Terug naar boven