Bezoek prinselijk paar op Gouden Erasmusfestival

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-11-2008 | Gewijzigd op: 10-11-2008
In een bijzonder hartelijk en ontspannen sfeer verliep het bezoek van prinses Maximá en kroonprins Willem Alexander aan de edite van het Erasmusfestival 2008. In TheateradParade  vond de balletvoorstelling plaats en werd door  burgemeester Tobback van de Bossche zustergemeente Leuven een cadeau aan het paar overhandigd.

Er zijn altijd wel fans te vinden die alle openbare bijeenkmsten aflopen om hun idolen te kunnen aanschouwen. Dit keer -op het gouden jubileum van het Erasmusfestival-  waren het Heusdenaren die vooraan bij de dranghekken stonden om een glimp van prinses Maximá en kroonprins Willem Alxander te kunnen opvangen.
Rechts: een op elektriciteit rijdende demo-wagen van Essent, die een van de hoofdsponsors is van het festival.

foto' s © marc venrooij, 7 november 2008.
 

Yvonne Vughts mocht dit keer aan prinses Maximá een bloemetje aanbieden. De 12-jarige uit Helvoirt afkomstige, viel de eer te beurt omdat zij door mede-werkers van het Jeroen Boschziekenhuis , waar zij 2,5 jaar voor acute leukemie werd verpleegd, was uitverkoren.

foto's © marc venrooij, 7 november 2008.


Hierboven:
Burgemeester Louis Tobback van de Bossche zustergemeente Leuven houdt een inspirerende toespraak en biedt vervolgens het het prinseljk paar een cadeau aan: de vierdelige boekencassette over het thema kosmopoliet.reizen..
Op de linker foto onder  uiterst rechts, ook professor Harry Peters van de Stichting Erasmusfestival [achter Tobback].
foto's © marc venrooij, 7 november 2008.
----------------------
Alle genodigden ontvingen na afloop een cassette met  vier werken, te weten van Marco Polo's reizen [ 2 delen], de reizen van Ibn Battoeta en van de moderne wereldreiziger de Brit Ian Buruma.

-Het Nederlands Dans Theater I gaf  met 'Shoot the Moon'   [choreograaf Lightfoot León en muziek van Philip Glass] een kijkje in de liefdeslevens van verschillende paren. Draaiende muren met opvallend zwart-wit behang creëerden drie afzonderlijke kamers met elk zijn eigen liefdesverhaal.
-Het voltallige Introdans Ensemble voor de Jeugd danst In and Out van voormalig Erasmusprijswinnaar Hans van Manen. Een bijzonder krachtige en kleurrijke voorstelling op muziek van Nina Hagen en Laurie Anderson.
-Het Internationaal Danstheater serveert een kosmopolitische cocktail: een vleugje uit de nieuwe productie Nesjomme, dans rond klezmer en kippensoep. Deze voorstelling rond Joodse dans en muziek is een dag eerder in première gegaan. Daarna volgen verrassende choreografien uit de voorstelling Reizigers uit Rajasthan, waarin de cultuur van de zigeuners centraal staat. Tot slot een kleurrijke explosie van dans en muziek uit de voorstelling Schatten van Moeder India.
Vervolg programma
Op het Erasmusfestival zal zondag 8 november2008 Vàclav Havel de premiëre bijwonen van zijn laatste toneelstuk 'Het vertrek'.

Gouden Erasmusfestival  17 augustus 2008.
 
Komend najaar vindt in Rotterdam en Den Bosch het Erasmusfestival plaats dat een jubileum doormaakt. Onder het landelijk thema ‘De Nieuwe Kosmopoliet’ staat ’s-Hertogenbosch met een festival [8-20 november 2008] in het teken van deze thematiek. Op het programma staan dans, theatrale lezing van ‘Het Vertrek’ van Vàclav Havel, muziek, een boek, exposities en een congres.
Voor de 50ste keer wordt op 7 november 2008 in Rotterdam de Erasmusprijs toegekend. De Brits/Nederlandse journalist en politiek commentator Ian Bruma [*1951] heeft de eer dit laureaat [€ 150.000] te ontvangen vanwege ondermeer zijn [redactionele] aandacht voor probleemsituaties in Oost-Azië. Bruma, hoogleraar in Leiden en begiftigd met een ere-doctoraat in Groningen, ontving in 2006 de Los Angeles Times Book Prize voor zijn boek The Murder in Amserdam [Theo Van Gogh].
Zie ook voor het programma www.erasmusfestival.nl
Terug naar boven