Erasmusfestival: kinderkookboek uit toverkist

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-11-2008 | Gewijzigd op: 10-11-2008
Vanmiddag werd in het restaurant van het Koning Willem 1-College een kinder-kosmokookboek uit een kist getoverd.
Tijdens een presentatie die informatief begon met  interviews met kinderen van de Montessorischool Merlijn.
Bestuurslid van de Stichting Erasmusfestival Ans Buys bevroeg de kinderen naar hun onderzoek van de landen die zij in een schoolproject hadden uitgekozen. Behalve dat er  kennis over die landen  was vergaard waren er ook gerechten voortgekomen die in een kosmo-kookboek zijn gebundeld.

Bovenin en rechts onder: bestuurslid van de Stichting Erasmusfestival 's-Hertogenbosch*, Ans Buys [voormalig rector van het St.Janslyceum] bevroeg de kinderen van de Merlijnmontessori over hun landenproject en de gerechten die zij hadden bereid. Intussen deelden leerling-koks van het KW 1-College de door de kinderen zelf gemaakte loempias en kippeboutjes uit.

foto's © paul kriele, 10 november 2008.

De gerechten waren door de scholieren zelf gemaakt mbv studenten van het Koning Willem 1-College.
Op de presentatie deelden leerling-koks van het KW1-College deze Oosterse, Afrikaanse en Spaanse gerechtjes, zoals loempias, kippenboutjes en honingkoekjes aan de gasten uit. 
Met Aannabelle en Suze ging de zaal aan het rappen op tekst over die landen en over de typsche gerechten en de Marokkaanse wereldreiziger Ibn Battoeta. Dat was een geslaagd intermezzo waaraan iedereen luidkeels meedeed..

Uiteindelijk verscheen goochelaar Bjorn, verkleed als kok, ten tonele. Met de kinderen haalde Bjorn diverse truucs uit, waaronder het bereiden van hutspot die echter -per ongeluk- in brand vloog.

Links boven: de door de kinderen gemaakte place-mat. Rechts boven en linksonder: de onder leiding van  Annabelle en Suze ingestudeerde rapp en rechts onder goochelaar Bjorn in actie met hutspot.  
foto's © paul kriele, 10 november 2008.
--------------------------------------
Kookboek Rap
Met Ibn Battoeta in ons hoofd
Zochten we naar lekkere recepten
We goochelden en gooiden met kruiden rond
Terwijl we vrolijk rapten.

Een snufje hier, een beetje daar
Je kunt koken in iedere taal
Het klinkt misschien een beetje raar
Maar het smaakt volgens ons geniaal !
----
Na de interviews, die een indruk gaven van het onderzoek en het werk van de scholieren, werd olv Annabelle en Suze een ter plekke samengestelde rap opgevoerd waar de kinderen en de volwassenen volop aan meededen. De tekst was geïnspireerd op de landen die de scholieren hadden bestudeerd.
Na de interviews en de rapp verscheen goochelaar Bjorn ten tonele die met een van de kinderen onder meer een pan hutspot bereidde, maar die vroegtijdig in 'brand ' vloog.  

Opgelucht sprongen Niklas en Lisa uit de boekenkist die aanvankelijk 'leeg' bleek te zijn maar door goochelaar Bjorn werd betoverd.   De beide leerlingen van Merlijn mochten als eersten het nieuwe kookboekje aan het publiek tonen.
foto's © paul kriele, 10 november 2008.

Tot slot toverde Bjorn de scholieren uit een zogenaamde lege boekenkist . Niklas en Lisa die uit de kist sprongen, toonden het nieuwe kookboekje aan het publiek. Uit dank voor hun act ontvingen beiden -ook weer uit gekleurde zakdoeken getoverd- een fles bubblechampagne.

Uit dank voor de deelname aan de acts ontvingen Niklas en Lisa van goochelaar Bjorn een fles bubblechampagne foto's  © paul kriele, 10 november 2008.

*Stichting Erasmusfestival 's-Hertogenbosch
Dat bestuur bestaat uit  Ton Meulman, drs. Ans Buys, Jacques van den Hoven, Tet Reuver [design]. Secretaris is drs. Jan van Velthoven en penningmeester Gerard Kloppenburg. Prof. dr. Harry Peeters [voorstellingen] is de voorzitter. 

Terug naar boven