Eerste vuurwerkongeluk in Den Bosch/verdachte leverancier opgepakt

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-11-2015 | Gewijzigd op: 09-11-2015
Oproep Rombouts tegen koop en gebruik van  illegaal vuurwerk 9 november 2015
Voor de burgemeester is dit incident aanleiding opnieuw aandacht te vragen voor de risico’s van vuurwerk. Steek nooit illegaal vuurwerk af. Illegaal vuurwerk is verboden en ontzettend gevaarlijk.
Ook het afsteken van legaal vuurwerk brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk dat kinderen en hun ouders zich daar bewust van zijn. Vuurwerk afsteken is overigens pas toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur. Hij vraagt ouders hierop toe te zien en hij roept op, de herkomst en verspreiding van illegaal vuurwerk tegen te gaan.

Bericht van 8 november 2015 Mogelijke leverancier desastreus vuurwerk aangehouden
Zondagmorgen 8 november 2015, in de vroege ochtend, arresteerde de politie een 16-jarige plaatsgenoot, die er van wordt verdacht het vuurwerk aan het slachtoffer te hebben geleverd.

Bericht van 7 november 2015 In Den Bosch [Barten-Zuid] eerste vuurwerk ongeluk in 't land.
In het speeltuintje  aan de Veldwijkstraat in Barten Zuid is zaterdagavond 7 november 2015 rond half zeven bij een vuurwerkontploffing van een jongen van 12 jaar zijn hand afgerukt. De jongen liet een Black Cobra- vuurwerk ontploffen*. Onbekend is nog hoe hij aan dit als levensgevaarlijk bekend staand object is gekomen.
 
De politie startte meteen na het
ongeval een onderzoek op het terrein in de Veldwijkstraat, waar het incident plaats had gevonden.

foto © 112vandaag.nl,  7 november 2015.

Direct na het ongeval begon de politie met een onderzoek waarbij het grasveld in de straat werd afgezet en het terrein met zaklantaarns werd doorzocht. Door de ontploffing trok het incident en het politieoptreden veel bekijks.
Het slachtoffer is met een ambulance naar het JBZ vervoerd.

Door dit ongeval kreeg de stad bij de landelijke media de reputatie dit jaar 
het eerste vuurwerkongeluk van 't land te hebben.

*Waarschuwimg van de Inspectie Leefomgeving enTransport
Cobra kent twee varianten:
-Het  illegale vuurwerk dat de kracht heeft van een handgranaat, ontploft op de plek waar je het na het aansteken van de lont neergooit.
-De legale Black Cobra moet echter rechtop staan omdat hij de lucht in moet. Wordt hij zomaar op de straat gegooid, dan valt niet te overzien waar hij terecht komt en ontploft. Mensen kunnen dan gevaar lopen.