Inzet lokauto tegen toename autodiefstallen

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-02-2009 | Gewijzigd op: 19-02-2009
 
Geen herkenbare politieauto, maar een gecamoufleerde lokatuo wordt ingezet om het groot aantal autodiefstallen tegen te gaan. Navigatie en camera, die  verdekt  in de lokauto zijn geplaatst kunnen de plek van de auto traceren en de dief herkenbaar maken.

De Bossche politie zet twee lokauto’s in om het toenemend aantal auto-inbraken tegen te gaan. De lokauto is onherkenbaar, maar wel uitgerust met een onzichtbare navigatie zodat de locatie van de gestolen auto gevolgd kan worden en er zit op een verdekt aangebrachte plek een video-camera in.
Den Bosch scoort landelijk in de statistieken onveilige gemeenten hoog onder meer door het groot aantal auto-inbraken [diefstallen laptops en tassen] en autodiefstallen [meer dan 3.000].

De invoering van de lokauto is niet echt vooruitstrevend in deze aanpak van de 'Bossche criminaliteit', omdat In de jaren negentig, toen er vaak overvallen op oudere dames gebeurde, o.a. met succes een lokoma werd ingezet. Ook bekend is de lokfiets die soms ook nog in gebruik is.
Sedert december 2003 is in de gemeente al sprake of er voor deze vorm van misdaad een lokauto moet worden ingezet  vanwege een stijgend aantal auto-inbraken. Toen kwam in september 2004 -bij 6000 inbraken per jaar-  wederom bij politie en gemeente de idee van een lokauto op tafel, dat wederom niet werd geëffectueerd...