Uitgaanspubliek keert zich tegen politie: 8 arrestaties

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-06-2016 | Gewijzigd op: 20-06-2016
Agenten hebben in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni 2016 op de Parade acht mensen aangehouden voor onder andere opruiing en openlijke geweldpleging. De verdachten zijn tussen de 18 en 22 jaar oud.


De politie kreeg rond 03.45 uur de melding dat twee personen aan het vechten waren op de Parade. Hierbij werd de assistentie van de politie gevraagd. Het vechtende duo werd aangehouden.

Na de aanhouding van dit tweetal keerde een groep van zo’n 75 tot 100 aanwezigen zich tegen de politie. Er ontstonden meerdere opstootjes en er hing een grimmige sfeer. Om de menigte op afstand te houden werd gebruik gemaakt van de wapenstok en werden twee politiehonden ingezet. Een verdachte ging voor een politiebus staan om de doorgang te beletten. Vervolgens liep hij recht op een politiehond af en werd gebeten. De politie hield in totaal acht verdachten aan en werd hierbij geholpen door portiers van nabij gelegen horecagelegenheden. Daarna keerde de rust terug.

Bericht van hoofdagent Richard de Graaf op Facebook:
'De avond verliep rustig, tot het moment dat de kroegen sloten. Rond 3.45 uur kregen mijn collega en ik een melding van twee andere collega’s. Er was een vechtpartij op de Parade. Toen we vanuit de Kerkstraat de hoek om fietsten, zagen we een grote groep mensen staan en we zagen ook drie verdachten op de grond liggen. Op elke verdachte zat één collega of een portier. Wij reden snel naar de collega’s om te helpen."

Op dat moment sloeg de sfeer om. "De groep werd steeds groter. Op enig moment verplaatste de groep zich als één groot geheel richting de collega’s en de aangehouden verdachten. Als een massief blok stond de groep te springen en te zingen. Ik herkende de melodieën als hooliganliederen. Op dat moment wist ik het meteen, dit is niet oké."

"Zo snel mogelijk wilden wij de verdachten naar het bureau overbrengen. Collega’s probeerden de arrestantenbus over de Parade te manouvreren, maar dit lukte nauwelijks. De groep keerde zich tegen de politie en leek onaantastbaar. Na meerdere duw- en trekpogingen besloten wij uit pure noodzaak andere middelen in te zetten. Het gebruik van de wapenstok leek mensen nauwelijks iets te doen. Ook de honden leken geen afstotend effect te hebben. Sterker nog, een persoon die was gebeten werd met hond en al door zijn vrienden de groep weer ingetrokken."

Het duurde lang voor de rust terugkeerde op de Parade. "Aangezien er van alles naar ons werd gegooid en er werd gescholden en gejoeld, besloten wij meerdere aanhoudingen te verrichten. Daarna werd het rustiger."

De Graaf is geschrokken van de agressie van de (voornamelijk) jonge mensen. "We praten hier over jonge mensen: Jeugd en jongvolwassenen die later een serieuze positie in de maatschappij gaan innemen. Door een hardwerkende club collega’s en de goede samenwerking met de portiers hebben wij vannacht de rust teruggebracht in de stad, maar ik realiseer me wel degelijk dat het ook anders had kunnen aflopen."

De hoofdagent benadrukt dat de politie goede bedoelingen heeft. "Wij doen ons werk en proberen te zorgen dat iedereen na een gezellig avondje stappen ook weer veilig thuiskomt. Blijf als burger hieraan denken, ook als je afgelopen nacht op de Parade bent geweest en zich in de toekomst weer een dergelijke situatie voordoet."


Terug naar boven