Eerste terugblik op jaarwisseling 2016 - 2017: 15 arrestaties

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-01-2017 | Gewijzigd op: 01-01-2017
Oud en nieuw is gemoedelijk en redelijk rustig verlopen. Er waren in totaal vier autobranden, aan de Voltastraat, de Hambakenwetering en twee aan de Maassingel. Ook was er een schuurbrand in de Haverdonklaan. Er zijn meerdere kleine vreugdevuurtjes geblust. Waar dit aan de orde was, zijn bewoners aangesproken om die vuurtjes gecontroleerd uit te laten branden, zo deelt een woordvoerder van de gemeente mee.

Op oudejaarsdag hebben twee jongeren op de Citadellaan een HALT-verwijzing gekregen in verband met vernieling door vuurwerk van gemeentelijk straatmeubilair.

Eerst na middernacht kwam de drukte in de binnenstad op gang. Politie en Stadstoezicht spreken qua sfeer van een drukke en gemoedelijke horeca-avond. Wel zijn er in totaal 15 aanhoudingen verricht. Vier bij het evenement Pussylounge in de Brabanthallen. Waarvan twee keer op basis van de Opiumwet en twee keer voor huisvredebreuk. De overige aanhoudingen waren voor openlijke geweldpleging (1x), Overtreding APV (4x), mishandeling (2x), belediging (3x) en rijden onder invloed (1x)
Nog een autobrandje op zondagavond op  1 januari 2017
Maar zondagavond 1 januari 2017 werd al weer een auto in brand gestoken.  In de Lingestraat op Oost werd eerst de ruit van een auto ingegooid en daarna iets brandbaars naar binnen gegooid. De brandweer wist het vuur snel te blussen.
 

Ook dit jaar werkten gemeente, politie, brandweer en de ambulancedienst weer nauw samen. Deze aanpak blijft zijn vruchten afwerpen. In aanloop van de jaarwisseling zijn veel potentiële brandhaarden in de verschillende wijken verwijderd. Zeven personen die zich de voorgaande jaarwisseling, of in de afgelopen periode in 2016, hebben misdragen (geweld, illegaal vuurwerk), hebben een waarschuwingsbrief van de burgemeester ontvangen.

De hulpverleners werden tijdens de jaarwisseling over het algemeen positief benaderd. Met uitzondering in de Meidoornstraat. Daar werden medewerkers van de afdeling R&B bekogeld met vuurwerk tijdens hun werkzaamheden door een groep (jonge) jongens. De werkzaamheden zijn toen gestaakt, in afwachting van de politie.

De ambulancedienst heeft diverse ritten gemaakt tijdens een rustige en prettige dienst. Het aantal slachtoffers in het kader van middelengebruik (drugs en alcohol) is niet hoger geweest dan tijdens een normaal weekend.

In de komende weken wordt door de gemeente de schade in de openbare ruimte door vernielingen, e.d. geïnventariseerd. De eerste –voorzichtige- indruk is dat de schade dit jaar meevalt. Op het Wielsem (wijk Hambaken) is een bushokje vernielt. Op de Onderwijsboulevard is het plaatwerk van een afvalbak door een raam van een restaurant gegaan.


Terug naar boven