Veiliger+gunstiger cijfers vlg Jaarverslag politie

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-05-2009 De politie Brabant-Noord begint in een videoboodschap met een gunstige terugblik op 2008: Het is veiliger geworden, aldus de boodschap van de politie die hier overigens al jaren klinkt.
Auto-inbraken, bedrijfsinbraken en woninginbraken zijn afgenomen. Zelfs de geweldsdelicten liepen terug. Maar het geweld tegen politie-, brandweer-, en ambulancepersoneel nam toe.

Die aanpak staat voor 2009 hoog op de agenda, zegt een politiewoordvoerder via de site. www.politiebrabantnoord.nl Het tegengaan van hufterig of a-sociaal gedrag heeft hoge prioriteit.
Incidenten mbt drugs zijn gestabiliseerd. Wel kwam het aantal aanhoudingen voor drugs en hennepkwekerijen boven de 500 uit.
De geweldscijfers stonden het laagst in 2002 [3600 aangiften] en met 2006 in top [bijna 4.000], kwam in 2008 dat aantal op 3.500 uit.
De forensische recherche stelde in 2008 bij 123 gevallen van overlijden [zelfmoord, moordaanslag en lijkvindingen] een onderzoek in en bij 87 branden werd een onderzoek ingesteld naar de oorzaak.
Op plaats delict werd bij woning- en bedrijfsinbraken nader [DNA, werktuig-, en persoonssporen] onderzoek gedaan. Dankzij combinaties van sporen kon de politie 374 identificaties op daders en/of identificaties van materialen] vaststellen.
In het kader van het inleveren van financieel voordeel door verdachten nam vorig jaar de recherche voor ruim 8 miljoen euro berekend aan wederrechtelijk verkregen voordeel uit criminaliteit in beslag. Dat bedrag ligt 225% hoger dan in 2007. Via SMs-alert kan de politie -ook in Brabant Noord- sedert 23 juni 2009 burgers alarmeren over calamiteiten [branden of milieuvervuiling] en voor het opsporen van verdachten [signalement] en vermiste kinderen.

Zie ook de politiesite met het jaarverslag 2008