'Bejaardenoplichter' gepakt

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-06-2009 Op dinsdag 2 juni 2009 heeft de politie op de Leeghwaterlaan een notoire -54-jarige oplichter opgepakt. De man uit Kaatsheuvel wordt verdacht vanaf februari 2009 tot heden minstens 5 mensen -met name bejaarden en gehandicapten - te hebben opgelicht. Dat deed hij in verschillende hoedanigheden.

Op 19 februari 2009 volgde hij een 86-jarige Bosschenaar die naar zorgverzekeraar VGZ ging om een financiële kwestie te regelen. Voor het slachtoffer weer thuis was, meldde de verdachte zich bij diens woning en gaf zich daar uit als medewerker van het VGZ. Hij vertelde dat er een computerstoring was geweest en dat de gegevens van de bejaarde man verloren waren gegaan. Hij wist daarop bij een huisgenote o.a. het burgerservicenummer en andere gegevens los te krijgen. Hij was van plan om daar een lening van zichzelf mee af te gaan lossen.

Op 26 februari 2009 gaf hij zich uit als medewerker van Arriva. De 83-jarige gedupeerde viel toen hij de bus wilde halen op het Stationsplein en raakte gewond aan zijn hand. De Kaatsheuvelnaar sprak daar zijn slachtoffer voor het eerst aan. Toen de man uiteindelijk bij Zuiderschans aankwam, dook daar de verdachte weer op. Hij vertelde medewerker van Arriva te zijn en de man te willen helpen. Bij zijn 'hulp' wist hij ongeveer € 100,= uit de portemonnee van het slachtoffer te halen.

Op 28 februari 2009 werd een 54-jarige lichamelijk gehandicapte Bosschenaar aan de Copernicuslaan bezocht. Als iemand van de gehandicaptenzorg stelde hij het slachtoffer voor om voor een bepaald geldbedrag alle thuiswedstrijden van Ajax te gaan bezoeken. Het slachtoffer zou daarbij gehaald en gebracht worden. Tijdens het gesprek pakte hij een tasje van de man en wist € 70,= te ontvreemden.

Op 16 maart 2009 was een 51-jarige aan de rolstoel gekluisterde Bosschenaar slachtoffer. Als maatschappelijk werker uit Breda bood hij de gehandicapte een vakantie aan in de Kempervennen ten koste van 150 euro. Na betaling hoorde de Bosschenaar niets meer en was zijn geld kwijt.

Op 4 mei 2009 was opnieuw een 65-jarige gehandicapte vrouw de dupe. Na een ontmoeting in de Helftheuvelpassage werd zij gevolgd  naar haar woning in de Marconistraat, waar hij ongevraagd haar boodschappen pakte en ermee de woning inging. Daar vertelde hij haar dat de betaalpas in de supermarkt geskimd was. De man gaf zich uit als bewaker en vroeg haar de pinpas en pincode. Hij zou de pas naar de bank brengen, maar pinde  € 250 van haar rekening.

Rechercheurs wisten mede aan de hand van het signalement en het bekijken van bewakingsbeelden de man op te sporen.