Alle verdachten in Orthense zedenzaak -op voorwaarden- naar huis

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-06-2020 | Gewijzigd op: 20-06-2020

Bericht van 20 juni 2020 Alle verdachten van groepsverkrachting in pand bij autohandel in oud Orthen naar huis

Vrijdag 19 juni 2020 zijn  alle vijf verdachten van de verkrachtingszaak door Bossche jongenmannen [19-24 jaar] jegens jeugdige  meisjes, door de rechtbank naar huis gestuurd. Dat gebeurt wel op voorwaarden want zij mogen geen kontakt leggen met de slachtoffers,  noch met de ouders noch met hun gezinsleden. Allen dienen zich bij de reclassering te melden. Dat was tegen de zin van het Openbaar Ministerie, die vreest voor herhaling.  Dat meldt Marc Brink redacteur van het Brabants Dagblad dd. 20062020.
Hun advocaten zagen een verder proces al helemaal niet meer zitten, zo zwak vinden zij het bewijs en zeggen dat de verklaringen van de meisjes onder meer:  onbetrouwbaar, wisselend en tegenstrijdig zijn. Ook dat de slachtoffers gedrogeerd zouden zijn is niet bewezen.

Faycal J.  [20 jaar] zei niks tegen de wil van de meisjes gedaan te hebben. En wat Boy M.[ nu 19 , toen 17 jaar] betreft , diens zitting vond achter gesloten deuren plaats omdat hij toen nog minderjarig was.
Dat het slachtoffer van Jordy van E. [19 jaar] blauwe plekken heeft opgelopen komt niet door hem, maar door de vechtspory die zij beoefdend.
Het slachoffer van Marco H. [ 19 jaar] heeft steeds wisselende en tegenstrijdge verklaringen afgelegd
Over wat Haidar A. [24 jaar en zonder vast adres] heeft uitgespookt, gaat alle perken te buiten. Gewoonweg schokkend,  aldus de officier van Justitie

Nog niet bekend is wanneer de volgende zitting is van deze complexe zaak.

Bericht van 24 maart 2020: Vijf verdachten van verkrachtings-, aanrandingszaak in oud Orthen blijven vast zitten
Dat bleek maandag 23 maart 2020, op de eerste openbare zittingsdag van deze zedenzaak. Zo meldt het Brabants Dagblad dd. 24032020.
Slachtoffers waren drie meisjes van -toen- 15 en 16 jaar oud. Mogelijk zouden er meerdere slachtoffers kunnen zijn, maar dat is tot nu toe niet uit aangiftes gebleken. De groep jongeren komt uit Den Bosch, resp.Rosmalen. De verkrachtingen zouden zijn gepleegd  op 19 en 20 februari en 22 april 2019.
Het onderzoek duurt nog voort en ook de vraag of er drugs of alcohol in het spel was. De meisjes werden  tijdens dat 'spel' wel bedwelmd,  aldus het OM.  Op de zitting waren noch advocaten, noch een verdachten in de zaal aanwezig. Hun leeftijd zat tussen de 18 en 24 jaar, onder wie de 18 jarige Bosschenaar Marco H.,  wiens zaak achter gesloten deuren plaats vindt. 

Het OM probeert via het digitaal berichtenverkeer tussen de verdachten meer te weten te komen.  Dat traject loopt via de Verenigde Staten.
De eerst volgende zitting is op 19 juni 2020.

Bericht van 23 december 2019. Een van de vijf teruggeroepen verdachten in groeps-verkrachtingszaak betrokken bij vechtpartij. 
D
e in tweede instantie -eerst twee- ook vijf zes vrijgelaten verdachten in de verkrachtingszaak in een garage in oud Orthen moeten vijf van de zes terug naar de gevangenis. Het OM was het niet met  de rechtercommissaris eens en ging in beroep waarop opnieuw vastzetting volgde.
In die groep van vijf zit er eentje van 19 jaar die zaterdagmorgen 21 december 2019  rond 4.00 uur in de Hinthamerstraat twee Tilburgse broers bij een vechtpartij verwondde. Deze verdachte had al weer terug moeten keren naar de gevangenis, maar liep nog vrij rond. 

Bericht van 10 december 2019 Alle verdachten vrijgelaten
Eerst twee en nu ook zes andere verdachten in de verkrachtingszaak in oud Orthen vrijgelaten. Hun leetijden lopen van 18-26 jaar.
Maandag 9 december2019 zijn, na eerst twee, ook zes andere verdachten jonge mannen in de verrkachtingszaak in een verblijf bij een autogarage in Oud Orthen vrijgelaten. Voor de rechter commissaris was er geen reden hen langer vast te houden, maar de Officier van Justitie is het daar niet mee eens. Dat is reden dat het OM in hoger beroep tegen de vrijlating gaat.
Het onderzoek wordt voortgezet. De vermoedens bestaan dat nog meer meisjes, die tot nu toe anoniem bleven, slachtoffer van een van de mannen, in de leeftijd van 18-26 jaar, zijn geworden.Tot nu toe hebben drie minderjarige meisjes van 15 en 16 jaar aangifte gedaan van drogeren en daarna mogelijk een verkrachting,
.
Bericht van 3 december 2019: Acht Bossche jonge mannen ivm verkrachting opgepakt
De politie heeft acht mannen opgepakt in een lang lopend onderzoek naar groepsverkrachtingen. De mannen worden verdacht drie meisjes van 15 en 16 te hebben gedrogeerd en verkracht. De drie deden begin dit jaar dat los van elkaar.
Burgemeester Mikkers is geschrokken van deze ernstige zaak: “Ik vind het heel moedig van de meisjes dat ze naar de politie zijn gegaan. Daardoor is de zaak aan het rollen gekomen. De politie heeft goed recherchewerk geleverd. Met als resultaat deze aanhoudingen. Iedereen snapt dat we dit soort ingrijpende misdrijven niet tolereren. Dat we in onze samenleving met elkaar moeten zorgen voor de goede normen en waarden. Het is nu verder aan politie en het Openbaar Ministerie om de zaak verder af te handelen.


Onmiddellijke sluiting verdacht pand 
Het misbruik vond plaats in een ruimte nabij een garagebedrijf in de stad. De burgemeester heeft besloten tot een onmiddellijke sluiting van dit bedrijf. De openbare orde in en rond deze ruimte is door dit misdrijf ernstig verstoord. De sluiting duurt 12 maanden.

De politie heeft aanwijzingen dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden van de groep. Het kan goed zijn dat ze daarover tot nu toe hebben gezwegen, bijvoorbeeld uit angst voor de jongens. Nu de jongens uit de groep vastzitten, is die drempel mogelijk lager. Ben je slachtoffer van seksueel misbruik, weet dan dat er hulp is. Het maakt geen verschil of dit nu recent gebeurd is of langer gelede.
In het CentrumSeksueel Geweld [CSG] werken politie samen met artsen en hulpverleners om de slachtoffers te helpen. 
Meer info/hulp via  CSG op 0800-0188.

Terug naar boven