Stroomstoring opgelost/brand ziekenhuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-07-2009 | Gewijzigd op: 03-07-2009
Na de stroomstoring van hieronder volgde er kort na zevenen nog een storing, maar die duurde slechts enkele minuten.
Oorzaak was de schakeling terug naar de transformator in het verdeelstation in Orthen. 'Die schakeling was een noodzakelijke keuze om de belasting te kunnen verdelen,' aldus voorlichter De Lange.

De Stroomstoring die op donderdag 2 juli 2009 15.25 ontstond duurde 20 minuten, tenminste voor sommige delen van de stad, maar uieindelijk gaf Enexis pas om acht minuten voor 5 uur goen licht.
De oorzaak, zo bleek achteraf, was dat door graafwerk een belangrijke voedingskabel was geknapt. 22.000 aansluitingen hadden -kort of lang -zonder stroom gezeten.
Even na half vier werd voor het zuidelijk deel van de stad de storing opgelost. Maar dus neit voor alle aansluitingen.
De storing begon om kwart overdrie. Er was een storing in een transformator in het schakelstation op Orthen. Niet zo zeer de transformator, maar een voedingskabel daar naar toe bleek de oorzaak, aldus het oorspronkelijke relaas van woordvoerder van Enexis Loek de Lange.  Problemen met die kabel maakte dat de transformator 'veilig werd gesteld', aldus Loek de Lange van Enexis.
Onze mannen zijn nu druk doende die kabel te isoleren en de transformator buiten de storing om, weer op gang te brengen. Elke 10 minuten zal er wel een nieuw deel van de stad stroom krijgen.
Eerst kwam rond 15.35 uur het zuidelijke deel van stad weer  op gang. Maar Orthenpoort [politie brandweer en GGD]  zat toen  nog zonder stroom.
De Lange sprak van een zeer grote storing in een transformator van het verdeelstation aan de Oude Rijksweg.

De politie zegt dat er zoveel mogelijk menskracht op straat komt. Immers banken en andere instellingen zijn objecten die extra bewaking vergen. Enige surveillances werden als eersten naar het Noordbrabants Museum [inschatting overval] en de St.Jan, waar zoals op meerdere plaatsen het alarm afgaat, gezonden.


Door de nood geboren...
Kinky kappter op Orthenstraat 33 nam het intiatief door de stroomstoring haar werk voor de deur voort te zetten. Dan kon het hoofd ook wat bijkleuren ..door de zon
.

foto © andy doorstam, 2 juli 2009.

Effect van de stroomuitval was dat de meeste ondernemers buiten stonden. In de binnenstad was het 'buiten drukker dan binnen'.. , met name in de  café's, de restaurants en in de winkels. Kantoor-en bedrijfspersoneel ging eerder naar huis.
brand ziekenhuis
Door de storing raakte op de locatie GZG  een agregaat, dat aansloeg, oververhit. Hierdoor ontstond kort een hevige rookontwikkeling wat tot geruchten van brand leidde.


Terug naar boven