Eis tegen Roma’s € 7 miljoen naar 3,4 miljoen teruggebracht

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-04-2022 | Gewijzigd op: 27-04-2022
Vervolg van proces aangaande wederrechtelijk verkregen voordeel uit verkoop Roma villa's.

Niet € 7 miljoen, maar verdeeld door 38 Roma personen,  € 4,5 miljoen, minus € 1,1 miljoen van verbeurd verklaarde  Roma-woningen, blijft over 
€ 3,4 miljoen. Dat betekent  dat de 38 verdachte  familieleden dat resterende  te betalen bedrag van € 3,4 moeten verdelen. Dat komt voor de tien verdachte Roma's neer op elk 8 ton. Maar de zaak loopt nog bij de Hoger Raad. Als die besluit tot vrijspraak ten aanzien van  het wederrechtelijk verkregen voordeel uit de verkoop van vier Roma villa's, dan vervalt die eis. 
Bron: Brabants Dagblad dd. 27042022.

Bericht van 19 maart 2022::Eis aan Roma’s:  terugbetaling aan Staat van € 7 miljoen
Protesterende Roma familie bij Rijkswaterstaat op de Zuidwal
in augustus 2020.
foto © paul kriele, 25 augustus 2020.
.........................................

De Roma-familie R., zo worden tien van hen ook als beklaagden gezien, moet aan de Staat € 7 miljoen betalen. Dat is geld waarmee zij woningen hebben gekocht dat afkomstig zou zijn van fraude en diefstal. Die woningen staan op het moment van verbeurd verklaring door de Hoge Raad in een beroepszaak*. Maar de uitspraak daarover wil het Openbaar Ministerie niet afwachten. De stichting Huisvesting Roma zou het geld hebben witgewassen via aankoop van 17 woningen en dure auto’s. Het verweer van de Roma’s komt er op neer dat het geld afkomstig zou zijn van schenkingen en een inzamelingsactie van Roma’s verspreid over Europa. Een grote afvaardiging Roma’s protesteerde in augustus 2020 voor het gebouw van Rijkswaterstaat aan de Zuidwal waar het hen betrof als partij van wie zij de woningen hadden gekocht. *Vorig jaar veroordeelde de rechtbank tien Roma’s tot gevangenisstraf en werkstraffen en ook dat vier huizen in Rosmalen, Den Bosch en Heeswijk-Dinther verbeurd verklaard moesten worden. Op 26 april 2022 volgt uitspraak over de vordering van 7 miljoen.
Bron: Brabants Dagblad dd.17032022

Bericht van 11 december 2020 Straffen tegen Roma familie om witwassen geld
In het proces op donderdag 10 december 2020 voor de Bossche rechtbank sprak het hof tegen toen leden van de Rosmalense Romafamilie straffen uit van een jaar tot uren taakstraf en het verbeurd verklaren van vier landhuizen die met crimineel geld zijn betaald. Het ging ook om fraude en valsheid in geschrifte. Maar volgens de familie van eentje nogal verhit raakte en door de parketpolitie werd afgevoerd, was er sprake van discriminatie. De kosten van de woningen kwamen uit een onder familie gehouden geldinzameling. Maar dat weerlegde de rechter met als argument het nogal luxe leven dat geleid wordt met als voorbeeld luxe interieurs en dure auto’s.
In de veroordeling liepen de straffen van een paar maanden op tot een jaar en verder taakstraffen. Tegen vijf verdachten werden straffen voor uitkeringsfraude geëist. 
De advocaat van de Roma’s, Esther Vroegh, stapt voor hen naar de Hoge Raad. Pas als daar uitspraak wordt gedaan volgt ook meer bekendheid over de verbeurdverklaring van de woningen en de opgelegde straffen.
Bron: Brabants Dagblad/René van der Lee.

Bericht van 25 augustus 2020: Romafamilie demonstreert bij RWS vanwege de gekochte landhuizen
Omdat de ministers Grappenhaus en Hoekstra de Romafamilie R. uit Rosmalen beschuldigen van huizen die met crimineel geld zou zijn gekocht, demonstreren dinsdagmorgen 25 augustus 2020 een dertigtal volwassen plus tien kinderen bij het gebouw van RWS aan de Zuidwal. Die plek is gekozen omdat RWS ivm de omlegging van de Zuid-Willemsvaart indertijd twee huizen aan de Graafsebaan van hen heeft gekocht. Dat is hun verweer tegen die - de volgens hen -onjuiste beschuldiging waarvoor enkele familieleden  de cel in moeten. Auto's op de stoep geparkeerd, kinderen dragen borden met daarop 'Razzia's' en de namen van de ministers Grappenhaus en Hoekstra. 
De politie was massaal aanwezig, maar de protestdemonstratie verloopt rustig  met veel gepraat tegen de agenten.Daarbij eisen zij een gesprek met minister Grappenhaus. 

Nadat de rechtbank in 2016 tien familieleden R. tot celstraffen had veroordeeld, gingen zij in hoger beroep. Die wordt maandag 31 augustus 2020 hervat.
Dinsdagmorgen 25 augustus  2020: Demonstratie van enkele Romafamilies uit Rosmalen voor het gebouw van RWS op de Zuidwal als protest tegen een valse beschuldiging door Justitie van aankoop van huizen met crimineel geld. foto's © paul kriele, 25 augustus 2020.
 


Terug naar boven