Straffen ondanks eigen ‘Romacultuur’ tegen Rosmalense Romafamilie

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-12-2020 | Gewijzigd op: 11-12-2020
In het proces op donderdag 10 december 2020 voor de Bossche rechtbank sprak het hof tegen toen leden van de Rosmalense Romafamilie straffen uit van een jaar tot uren taakstraf en het verbeurd verklaren van vier landhuizen die met crimineel geld zijn betaald. Het ging ook om fraude en valsheid in geschrifte. Maar volgens de familie van eentje nogal verhit raakte en door de parketpolitie werd afgevoerd, was er sprake van discriminatie. De kosten van de woningen kwamen uit een onder familie gehouden geldinzameling. Maar dat weerlegde de rechter met als argument het nogal luxe leven dat geleid wordt met als voorbeeld luxe interieurs en dure auto’s.
In de veroordeling liepen de straffen van een paar maanden op tot een jaar en verder taakstraffen. Tegen vijf verdachten werden straffen voor uitkeringsfraude geëist. 
De advocaat van de Roma’s, Esther Vroegh, stapt voor hen naar de Hoge Raad. Pas als daar uitspraak wordt gedaan volgt ook meer bekendheid over de verbeurdverklaring van de woningen en de opgelegde straffen.
Bron: Brabants Dagblad/René van der Lee.

Bericht van 25 augustus 2020: Romafamilie demonstreert bij RWS vanwege de gekochte landhuizen
Omdat de ministers Grappenhaus en Hoekstra de Romafamilie R. uit Rosmalen beschuldigen van huizen die met crimineel geld zou zijn gekocht, demonstreren dinsdagmorgen 25 augustsu 2020 een dertigtal volwassen plus tien kinderen bij het gebouw van RWS aan de Zuidwal. Die plek is gekozen omdat RWS ivm de omlegging van de Zuid-Willemsvaart indertijd twee huizen aan de Graafsebaan van hen heeft gekocht. Dat is hun verweer tegen die - de volgens hen -onjuiste beschuldiging waarvoor enkele familieleden  de cel in moeten. Auto's op de stoep geparkeerd, kinderen dragen borden met daarop 'Razzia's' en de namen van de ministers Grappenhaus en Hoekstra. 
De politie was massaal aanwezig, maar de protestdemonstratie verloopt rustig  met veel gepraat tegen de agenten.Daarbij eisen zij een gesprek met minster Grappenhaus. 

Nadat de rechtbank in 2016 tien familieleden R. tot celstraffen had veroordeeld, gingen zij in hoger beroep. Die wordt maandag 31 augustus 2020 hervat.
Dinsdagmorgen 25 augustus  2020: Demonstratie van enkele Romafamilies uit Rosmalen voor het gebouw van RWS op de Zuidwal als protest tegen een valse beschuldiging door Justitie van aankoop van huizen met crimineel geld. foto's © paul kriele, 25 augustus 2020.
 


Terug naar boven