Serie van strafrechtelijke onderzoeken na rellen van 25 januari 2021

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-03-2021 | Gewijzigd op: 12-03-2021
Na de rellen van 25 januari 2021 zijn 52 verdachten aangehouden, het merendeel voor overtreding van de avondklok.
Van die 52 worden er nog elf vastgehouden. Later zijn van de intussen 41 vrijgelaten verdachten alsnog 13 personen  opnieuw aangehouden. De reden was dat hun betrokkenheid verder ging dan de overtreding van de avondklok. Daarbij komt nog een persoon extra, die na een uitzending van Bureau Brabant werd herkend. 
 Van 19 bij de rellen betrokken verdachten is de  identiteit nog niet bekend. De meesten hebben iets met plundering en/of diefstal en/of vernieling van zaken te maken. Op 6 maart j.l. zijn die personen door Bureau Brabant in beeld gebracht. Dat leidt mogelijk tot nieuwe aanhoudingen.
Verder is de politie bezig met de opsporing van personen die verdacht worden van opruiing. 

Onderzoek gedrag rellende jongeren
Intussen wordt onderzoek gedaan naar de achtergronden van het ontstaan van het relgedrag. Een criminoloog van de Erasmusuniversiteit verklaart  dat er geen eenduidige antwoorden bestaan, maar dat het te herleiden valt aan 'mural  holiday', ofwel de anarchie van het moment. 
Daar toe vormen verveling en het niet kunnen uiten van spanning de belangrijkste aanleiding om over de schreef te gaan. De gemeente wil de betrokken jongeren redden voor een foute toekomst en hen daarbij helpen. 'Zij verdienen het niet om hun leven lang  getekend te zijn  voor hun daden van die avond'.

Bericht van 28 februari 2021: Nog eens vier jongeren aagehouden
Afgelopen dagen zijn nog eens vier jongeren aangehouden na de rellen van zowel in Eindhoven als in  Den Bosch.  Drie van hen, twee van 17 [Eindhoven en Deurne] en een van 20 jaar [Luyksgestel], hebben zich gewelddadig gedragen in Eindhoven. Een 19-jarige Bosschenaar wordt ook verdacht van openlijke geweldpleging in de avond van maandag 25 januari 2021. Alle vier zitten vast.

Bericht van 10 februari 2021: Nog eens vier aanhoudingen na rellen van 25 januari 2021 
De politieheeft nog eens vier mannen aangehouden/ vastgezet na de rellen van maandagavond  25 januari 2021. Het gaat om een 26-jarige man uit Zaandam,  een 26-jarige man uit Den Bosch en een 21-jarige man uit Schijndel.
De Schijndelnaar zit vast vanwege geweldpleging die avond in Den Bosch en eerder in Eindhoven. De twee andere verdachten vanwege het plunderen van de Primera  en de andere man uit Schijndel zou een fiets op een auto hebben gegooid.
Ook is er nog een 19-jarige man uit Boxtel,  intussen opgesloten, die wordt verdacht vanwege openlijke geweldpleging en het pluderen van de Primera.