Daling aantal auto-inbraken in de provincies en steden

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-03-2021 Daling aantal auto-inbraken in Noord-Brabant, behalve in niet-lockdown maanden
In het afgelopen jaar werd in Noord-Brabant 4 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van een jaar eerder. In totaal ging dit om een verschil van 286 auto’s. Landelijk was een nog sterkere daling te zien: namelijk van 6,7 procent. In de maanden buiten de lockdown was er over het algemeen juist een stijging te zien in de provincie

 In negen Nederlandse provincies was een daling in het aantal auto-inbraken te zien.
In zeven van de provincie was een nog sterkere daling te zien dan in Noord-Brabant. In Limburg (-22,3 procent), Groningen (-21,6 procent) en Flevoland (-19,5 procent) vonden de grootste dalingen in het aantal auto-inbraken plaats. In Zeeland was daarentegen de grootste stijging, hier waren namelijk 54,7 procent meer inbraken dan het jaar daarvoor. 

Grootste daling in Eindhoven In 25 Noord-Brabantse gemeenten vond afgelopen jaar een daling in het aantal auto-inbraken plaats en in 36 een stijging. In de gemeente Eindhoven was de grootste daling: hier waren 345 minder inbraken dan in 2019. Ook in Helmond (-105), Tilburg (-99), Den Bosch (-83) en Etten-Leur (-51) waren aanzienlijk minder inbraken te zien.

De coronamaatregelen lijken een sterke invloed te hebben hierop. Zo nam het aantal inbraken in auto’s in heel Nederland tijdens de eerste lockdown in 2020 af met gemiddeld 16,7 procent, terwijl in januari en februari het aantal incidenten juist steeg met respectievelijk 7,7 procent en 12,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Na de eerste lockdown nam het aantal auto-inbraken weer toe. In de maanden juli tot en met september werden namelijk gemiddeld 9,1 procent meer incidenten gemeld dan in 2019. Ook tijdens de huidige lockdown gaan auto-inbrekers weer minder vaak op pad. Van oktober 2020 tot en met februari 2021 werd er gemiddeld 28,7 procent minder vaak ingebroken in auto’s ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In heel Noord-Brabant was dezelfde trend te zien. Tilburg: in al deze gemeenten was tijdens de lockdown een forse daling te zien, terwijl buiten deze maanden om het aantal auto-inbraken juist steeg.