Zoeken
Onderzoek naar avondklokrellen van 25 januari 2021
Printerversie |
Visstraat waar de Jumbo werd geplunderd en vernielingen werden aangericht. en Hinthamerstraat. foto © henk van esch, 16 september 2021. |
Naast sociale media analyses is er ook veldwerk verricht door dataverzameling via straatgesprekken, individuele en groepsinterviews en data verzameling via focusgroepen.
De onderzoeksbureaus valt het op dat in Den Bosch en Eindhoven wel en in Helmond en Breda niet to rellen kwam. Reden voor de rellen waren uiteenlopend: corona [de lock down] geen toegang tot voetbalwedstrijden, en het vuurwerkverbod. Daardoor waren het uiteenlopeede groepen van jongeren, waardoor het moeilijk was of de berichten op internet effect zouden krijgen of niet. Maar het instellen van de avondklok was de katalysotor voor de rellen.
Samenvatting verloop
Het gros van de relschopopers was 16-26 jaar. Ook hier weer bij toeval wat relschoppers 'vechtertjes', die de spullen [o.a. een bivakmuts ] al hebben klaar liggenin hun auto.
Vorig jaar zijn 59 Bossche jongeren als verdachten door de politie aangehouden en nog eens 22 personen uit de omgeving van de stad. De helft van hen is voor het eerst met de politie in contact gekomen, zgn. first offenders, die een proces verbaal aan hun broek kregen. Daarvan zijn 27 veroordeeld voor geweldpleging, diefstal e.d.. Dat leverde veroordelingen op van gevangenis, reclasseringstoezicht en het betalen van een schadevergoeding. Sommigen werd een taakstraf opgelegd.
De schadevergoedingen liepen uiteen van € 6.000 tot € 62.000. Maar nog steeds is door Slachtofferhulp niet aan alle slachtoffers een schadebedrag uitgekeerd. Soms kan oorzaak en gevolg niet worden bewezen.
Bureau Nazorg gaat aan het werk, of is al bezig met positieve gedragsverandering van gedetineerden en het verder in kaart brengen van de betrokken jongeren.
Info mede Brabants Dagblad dd.25012022.
Terug naar boven