Verwersstraat: Overval op Horlogerie WillemvdBerg

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-08-2009 | Gewijzigd op: 13-08-2009
Vanmorgen -woensdag 12 augustus 2009 - om half elf is in de Verwersstraat 91 Haute Horlogerie Willem van den Berg overvallen. Twee jongens kwamen de zaak op de hoek met het Voldersstraatje binnen juist op het moment dat de postbode naar buiten kwam, aldus het relaas van buurman  Leon Forger van de Oetel. Toen Van den Berg zich wilde verweren en de jongens probeerde te overmannen, kreeg hij een lang mes te zien en deinsde terug.
Een voorbijkomend automobilist had toevallig de jongens uit het Voldersstraatje zien komen terwijl een van hen een masker opzette.

De zaak van haurte Horlogerie gelegen op de hoek Volderstraatje/Verwersstraat 91. De technische recherche is zojuist- tegen half twaalf - gearriveerd.
De ambachtsman Willem van den Berg is ter behandeling even naar de Eerste Hulppost geweest.
Overzicht van de Verwersstraat een uitvalsstraat, die enige tijd bleef afgesloten voor onderzoek.
De auto van de daders stond hier precies om de hoek van de Verwersstraat met de Beurdsestraat.


Juist omstreeks die tijd was Google on Earth bezig de omgeving van de Beurdsestraat/Verwersstraat vast te leggen. foto's © paul kriele, 12 augustus 2009.

Volgens getuige/buurman Leon Forger hadden de jongens hun auto geparkeerd bij Addy van de Krommenacker op de hoek met de Beurdsestraat. Bij de aanval door de twee blanke  mannen trok een van hen een groot mes. Bij het gevecht is het - toch wel 40-50 cm lange - mes in de zaak achtergebleven. In zijn verweer heeft Van den Berg enkele sneeën in zijn hand opgelopen, waarvoor hij op de Eerste Hulppost werd geholpen. De jongens wisten te ontkomen.
De daders hebben een vitrine ingeslagen en enkele dure horloges meegenomen, aldus het politiebericht.

De eigenaar van de zaak in dure horloges, zoals Bossche skyline horloges, horloges van [Christiaan] Van der Klaauw en de Champlevé Cadran, had toevallig de laatste dagen zijn voordeur steeds opengezet.

Frappant is dat op dat moment  Google on Earth opnamen maakte van de Beurdsestraat en omgeving. Dat heeft een van de buurmannen aan de politie gemeld.
Onbekend is nog het signalement van de daders en of zij er met een buit vandoor zijn gegaan.

Het relaas van Willem van den Berg
Willem van den Berg liep drie sneden op aan zijn rechterhand toen hij het grote mes van een van de overvallers afpakte. De een was gemaskerd blijkbaar om voor mij herkenning te voorkomen. De ander, die ik niet in de ogen heb gezien, sloeg de vitrine in en nam de acht horloges weg.
Ik was van achter, uit het atelier, naar voren gekomen toen de jongens, al roepend 'overval' , naar binnenkwamen.
Op dat moment liep de postbode die juist de post had afgeleverd, hevig geschrokken en geëmotioneerd naar buiten. Die jongen heb ik later nog opgevangen.

De gemaskerde jongen die roepend op me afkwam en met het mes zwaaide, drukte ik in het gangetje met zijn hoofd tegen de muur, waarop hij het mes afgaf dat ik heb laten vallen.
Het waren jongens van vooraan in de 20, een beetje bleek en mager. Marokkaans en aan drugs gerelateerd, zo schat ik in,' aldus Willem.
'De ander sloeg de vitrine waar meerdere horloges in lagen, in. 'Kijk,' zegt Willem, 'in de etalage ligt er maar één en vooraan in de winkel staat ook nog slechts een vitrine met twee eigen merkhorloges. Ze kozen bewust voor een vitrine die verderop in de winkel staat, omdat er meerdere exemplaren, maar niet met zulke grote en dure merknamen, inlagen.
Hier staat Willem op de plek waar hij met de gemaskerde Marokkaanse overvaller in gevecht ging.
Willem:  In dit beroep ben je er toch een beetje op voorbereid.Of je nu de deur dicht laat en open doet als ze aanbellen, op dat moment sta je in direct kontakt met zo iemand.
Dit keer had ik de deur vanwege de warmte open gezet.'

Op het moment dat Van den Berg het grote mes van de overvaller afpakt, loopt hij drie sneden in zijn rechter hand  op. Vervolgens schaart het mes langs de muur en laat er een gaatje en strepen achter [zie rechterfoto].
Toen Van den Berg,  wiens echtgenote op dat moment onder de douche stond, begon te schreeuwen, namen ze de benen. De andere jongen had intussen de acht horloges uit de vitrine gegraaid. daarop gebaarden ze naar elkaar om weg te komen.
Van den Berg zag ze door de zijramen via het Voldersstraatje wegrennen.

foto's © paul kriele, 13 augustus 2009.


Terug naar boven