Losgeld van gestolen Frans Hals schilderijen terug naar de Staat

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-06-2022 | Gewijzigd op: 21-06-2022
Losgeld van de vijf gestolen Frans Hals schilderijen terug naar de Staat
.......................
Oude raadszaal: Zitting voor de pers over de achtergronden van de diefstal van vijf Frans Hals schilderijen / vlnr politie voorlichter  Rob van Velsen, persofficier van Justitie Mariska Wijnbelt, Albert van de Wetering recherche Brabant Noord en Karel Schampers directeur Fries Museum. foto's © paúl kriele,  16 september 2008.
.........................


Na 14 jaar kan de Staat het restant losgeld van de op 13 september 2002 gestolen vijf Frans Hals-schilderijen terug ontvangen.Dat is de uitspraak van de rechtbank in deze zaak. Dat restant is acht ton van de Belgische autohandelaar Walter W. Eerder moesten de bekende Bosschenaren vader Hans van M. en diens zoon aan de Staat al twee ton betalen. Indertijd werd door een politie-infiltrant rond de 1`miljoen euro aan de helers betaald. Maar dat geld was waardeloos geworden door een markering op de biljetten aan te brengen.. .
alter W., die eerst nog werd vrijgesproken van witwassen en heling bekende later dat hij € 350.000 had overgehouden aan de verkoop van de kostbare kunststukken. Dat gebeurde onder de belofte van OM dat hij geen nadelige gevolgen daarvoor zou ondervinden. Maar de rechtbank ging daar niet mee akkoord en stelde dat de Staat zonder meer het geld mocht terug vorderen.
Autohandelaar W. uit Neerpelt moet nu nog de acht ton terug betalen. Dat is het deel dat de overheid nog niet heeft terug ontvangen. Er geldt hier op geen verjarings-excuus. De verdachten werden indertijd bij de overhandiging van de vijf schilderijen gearresteerd. De stukken hangen overigens al lang weer in het Frans Hals Museum.

Zie voor alle artikelen over die beruchte diefstal op bastionoranje.nl onder zoekfunctie ’Frans Hals’. Laatste artikel uit16 september 2009 : Losgeld Frans Hals schilderijen