Veroordeelde Rob B. [64 jr.] flatmoord Hintham [2000] vrijgesproken

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-09-2022 | Gewijzigd op: 05-09-2022
Vrijspraak in zaak in Hintham voor moord in 2000, die zelfmoord moet zijn

Rob B. die in een rechtszitting van 2008 vanwege doodslag op zijn vriendin Regie van den Hoogen, tbs en dwangverpleging werd opgelegd, is na veertien jaar in een kliniek te hebben vastgezeten, vrijgesproken.
Na een hernieuwd onderzoek dat mede op instigatie van de Bossche advocaat Pieter van der Kruijs werd opgepakt, en waarop veertien dagen geleden een nieuwe rechtszitting volgde, kwamen feiten naar boven die niet in de dossiers waren opgenomen. Onder meer van de huisarts die kort voor de moord op 10 april 2000 een gesprek had met het toen 37-jarige slachtoffer over haar psychische gesteldheid en een technische uitleg over de messteek in de hals van het slachtoffer. Op de uitleg over de manier waarop werd toen al getwijfeld. Ook bleek dat bij Rob B. nauwelijks bloed van Regie van den Hoogen op zijn kleren, noch op zijn fiets, waarop hij was wegreden, was achter gelaten.

Het Openbaar Ministerie vatte het verzoek van de inmiddels gepensioneerde Van der Kruijs, dat de strafpleiter bij de Hoge Raad had ingediend, serieus op en begon een nieuw onderzoek. Dat eindigde met een rechtszaak waarin de voor de Bossche strafpleiter bevredigende uitspraak klonk: Vrijspraak voor de nu 64-jarige Rob B. die door zijn opname in een kliniek niet in staat was bij de zitting aanwezig te zijn.
Bron: Brabants Dagblad, dd.05092022.

Bericht van 24 augustus 2022: Rob B. in 2008 onterecht veroordeeld voor moord op zijn vriendin ?
In 2008 werd Rob B. veroordeeld voor moord [april 2000] op zijn 37-jarige vriendin Regie van den Hoogen in een flat in Hintham [Rosmalen]. De vraag is of hij haar met een mes de keel heeft door gesneden, of dat Regie zelfmoord pleegde.
De opmerking van de huisarts dat Regie 22 jaar geleden last had van waanideeën, werd niet in de processtukken mee genomen. Zo zijn er meerdere verklaringen, zoals de techniek waarmee Regie haar hals zou hebben doorsneden niet klopte en dat de nu 64- jarige Rob B. nauwelijks bloedsporen op zijn kleding noch op zijn fiets achterliet.
NRC meldde 23082022 de bevindingen van enkele studenten die op hun neutrale manier de processtukken nog eens helemaal hebben doorgenomen. Zij komen tot de conclusie dat Rob B. met een natte vinger is veroordeeld. Ook de Bossche advocaat Pieter van der Kruijs, intussen gepensioneerd, heeft in 2016 met een verzoekschrift bij de Hoge Raad om nader onderzoek verzocht. Dat is gebeurd en het Nederlands Forensisch Instituut veegde [na onderzoek in 2002] eerdere onderzoeken van tafel, aldus de NRC.
De zaak moest volgens de Hoge Raad [2020], op basis van die rapporten en de verklaring van de huisrarts.opnieuw. Dat kwam mede door dat  verzoek van Van der Kruijs. Die is zich ‘voor Rob en zijn familiie’ opnieuw in de zaak gaan verdiepen en heeft zijn expertise ingebracht.Van der Kruijs gaf commentaar op de procesgang en betichtte politie en Justitie er van dat zij van verkeerde aannames waren uitgegaan. Uit ‘onderzoek van twee deskundigen moest blijken dat van zelfdoding geen sprake kon zijn waardoor Rob B. van vriend als verdacht werd aangemerkt. Maar Van der Kruijs zegt dat Regie van den Hoogen voor Rob B. de liefde was van zijn leven en geen enkele reden had haar wat aan te doen. ‘Er is hier niets aan waarheidsbevinding gedaan, maar aan schuldigbevinding.’
De wending inde procesgang is mede te danken aan de inbreng van twee studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam1. Met hun rapport heeft Van der Kruijs zijn verzoekschrift aan de Hoger Raad bekrachtigd.
Na de herziening van de rechtsgang van dit proces vraagt het Openbaar Ministerie nu om vrijspraak.
Maar het is voor de eerder veroordeelde B. na 22 jaar nog eens twee weken wachten op een mogelijk vrijspraak in een zaak die een merkwaardige wending heeft gekregen.
B. die nog in tbs zit,,denkt er over schadevergoeding te eisen. Geld dat hij aan een psychiatrische inrichting wil schenken. En advocaat Van der Kruijs wil de twee onderzoekers Selma Schieveld en Richard Eijkelenboom, die uitgaan van een misdrijf en niet van zelfmoord, persoonlijk aansprakelijk stellen vanwege bewuste manipulatie van het onderzoek..

Bronnen: NRC en Brabants Dagblad dd. 23082022. 

Terug naar boven