Overvaller horlogier vdBerg Verwersstraat. gepakt

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-09-2009 | Gewijzigd op: 19-10-2009
Pas heden -19 oktober 2009  blijkt dat naast de drie overvallers, intussen ook de twee helers van de horlogeroof op 12 augustus 2009 bij Willem van den Berg in de Verwersstraat zijn gepakt.

Vanmorgen -woensdag  23 september 2009-  heeft de politie een 24-jarige Bosschenaar aangehouden in zijn woning. Hij wordt verdacht van de beroving van horlogier Willem van den Berg op Verwersstraat 91. De horlogemaker werd op  woensdag 12 augustus 2009 beroofd. Twee gemaskerde jongens plunderde een vitrine met een stuk of  8-10 horloges, maar zeker niet de duurste, aldus Van den Berg later.
In een gevecht met een van de twee overvallers raakte hij door enkele steken van een 40-50 cm lang mes aan zijn hand gewond. Door geroep naar de overburen en naar zijn vrouw, die net onder de douche stond, vluchtten de twee.
Politieonderzoek leidde naar de verdachte. De recherche zet het onderzoek voort. 

De zaak van Haute Horlogerie gelegen op de hoek Volderstraatje/Verwersstraat 91.
foto's © paul kriele, 12 augustus 2009.
Overzicht van de Verwersstraat een uitvalsstraat, die enige tijd bleef afgesloten voor onderzoek.
De auto van de daders stond hier precies om de hoek van de Verwersstraat met de Beurdsestraat.

Op die woensdag had eigenaar Van den Berg de winkeldeur open gezet.  De postbode werd nog met de overvallers geconfronteerd.
Haute Horlogerie etaleert enkele exemplaren van erg dure merken, zoals de Bossche skyline horloges, horloges van [Christiaan] Van der Klaauw en de Champlevé Cadran. Maar in een vitrine met meerdere horloges, lagen juist de iets 'goedkopere'. 
Het is niet bekend of de politie gebruik heeft kunnen maken van de opnamen van Google on Earth van die dag. 

Het relaas van Willem van den Berg
Willem van den Berg liep drie sneden op aan zijn rechterhand toen hij het grote mes van een van de overvallers afpakte. De een was gemaskerd blijkbaar om voor mij herkenning te voorkomen. De ander, die ik niet in de ogen heb gezien, sloeg de vitrine in en nam de acht horloges weg.
Ik was van achter, uit het atelier, naar voren gekomen toen de jongens, al roepend 'overval' , naar binnenkwamen.
Op dat moment liep de postbode die juist de post had afgeleverd, hevig geschrokken en geëmotioneerd naar buiten. Die jongen heb ik later nog opgevangen.

De gemaskerde jongen die roepend op me afkwam en met het mes zwaaide, drukte ik in het gangetje met zijn hoofd tegen de muur, waarop hij het mes afgaf dat ik heb laten vallen.
Het waren jongens van vooraan in de 20, een beetje bleek en mager. Marokkaans en aan drugs gerelateerd, zo schat ik in,' aldus Willem.
'De ander sloeg de vitrine waar meerdere horloges in lagen, in. 'Kijk,' zegt Willem, 'in de etalage ligt er maar één en vooraan in de winkel staat ook nog slechts een vitrine met twee eigen merkhorloges. Ze kozen bewust voor een vitrine die verderop in de winkel staat, omdat er meerdere exemplaren, maar niet met zulke grote en dure merknamen, inlagen.
Hier staat Willem op de plek waar hij met de gemaskerde Marokkaanse overvaller in gevecht ging.
Willem:  In dit beroep ben je er toch een beetje op voorbereid.Of je nu de deur dicht laat en open doet als ze aanbellen, op dat moment sta je in direct kontakt met zo iemand.
Dit keer had ik de deur vanwege de warmte open gezet.'

Op het moment dat Van den Berg het grote mes van de overvaller afpakt, loopt hij drie sneden in zijn rechter hand  op. Vervolgens schaart het mes langs de muur en laat er een gaatje en strepen achter [zie rechterfoto].
Toen Van den Berg,  wiens echtgenote op dat moment onder de douche stond, begon te schreeuwen, namen ze de benen. De andere jongen had intussen de acht horloges uit de vitrine gegraaid. daarop gebaarden ze naar elkaar om weg te komen.
Van den Berg zag ze door de zijramen via het Voldersstraatje wegrennen.

foto's © paul kriele, 13 augustus 2009.


Terug naar boven