Nieuw boek: Weinig verbluffend brandweerrelaas

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-10-2009 | Gewijzigd op: 20-10-2009

Zaterdag 17 oktober 2009 werd het boek 'Brandweer! Het brandt weer..' gepresenteerd. Oud-brandweerman Hartog de Winter zette onder het mom van autobiografie zijn levensverhaal, toegespitst op vijfendertig jaar [1969-2004] dienstverband bij de Bossche brandweer, op papier. De Winter, die zijn eigenzinnige baas, wijlen de bevelvoerder Janus Kerssens niet ontziet, vanwege diens brute en ontactische optreden, noemt zijn boek hilarisch, stoer en aangrijpend. Dat valt reuze mee.

Leuke momenten die ook nog wat nieuwswaarde hebben, zijn die rond het bezoek van de paus en het werk op en een incident nabij het toenmalige woonwagenkamp. Het verhaal eindigt met de afbraak van de oude kazerne in de Jan Heinsstraat en de nieuwbouw in 'de Siep'.
Hoewel de 320 pagina's redelijk vlot zijn volgeschreven ontbreekt er nogal wat aan: De in een dikke paperback verpakte 40 jaar Bossche brandweer bevat bijv. geen namenregister en slechte fotoafdrukken van toch bekende lokale fotografen, wier namen overigens niet bij de foto's staan. Eenzelfde omissie begaat de amateurschrijver bij de gebeurtenissen, waar ook al geen data genoemd worden. Dat maakt deze 'geschiedschrijving' incompleet en ook al weer minder interessant.

Het was beter geweest als De Winter meer historisch en journalistiek ingewijde personen had geraadpleegd of tot de redactie had toegelaten.
Het boek is uitgegeven door Adr. Heinen.