Straatcoaches in drie wijken ge´nstalleerd

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-03-2010 | Gewijzigd op: 17-03-2010

Burgemeester Rombouts feliciteert in het stadhuis 3 van de 6 nieuwe straatcoaches met hun benoeming. Deze  stoere toezichthouders  - met een Marokkaanse achtergrond - gaan op de [hotspots] debuurten waar dat nodig is, zoals Hambaken West en Graafsepoort jeugd in de namiddag en avonden aanspreken op hun gedrag als dat nodig mocht zijn. De straatcoaches gaan als duo door de wijk en per mountainbike.
foto's © paul kriele, 15 maart 2010.
De straatcoaches zijn opgeleid in diverse aspecten wetskennis, maatschappijleer, fietstraining, communicatie en strafrecht.Links Tony den Blanken van PPS Investment Protection. De stevige en stoere mannen zijn herkenbaar, maar hebben niet de bevoegdheid van een politieagent, maar ze vullen wel het tekort aan 'blauw' aan,  aldus Rombouts.

Doel van de straatcoaches is op die plekken waar vaak probleemjongeren zijn als toezichthouder of 'handhaver' aanwezig te zijn. Bij problemsituaties kunnen de coaches, die uit de eigen Marokkaanse cultuur* komen, en zelfs uit de eigen wijk, de jongens aanspreken.
Voorlopig zijn de wijken Graafsepoort, West en Hambaken aangewezen waar de coaches hun werk in de middag -en avonduren -en  indien nodig - ook in de weekeinden beginnen.
Dat de coaches uit de eigen buurt komen kan een risico voor henzelf vormen. 'Dat heeft elke ambtenaar die met burgers te maken krijgt,' reageert burgemeester Rombouts op een dergelijke opmerking. 'Terwijl in andere steden,' zegt de directeur van PPS Investment Protection  Tony den Blanken, 'toezichthouders uit andere gemeenten worden, aangesteld, heeft Den Bossh voor Bossche burgers gekozen, juist om een herkenbaar aanspreekpunt te hebben. Met vreemden heb je minder raakvlak en aansluiting bij de jongens,' licht Den Blanken toe.
'Opgemerkt dient te worden,' zegt het Hoofd Veiligheid bij de gemeente Bart Venrooij, 'dat er in de wijken een groot draagvlak bestaat om de veiligheid in de wijk te vergroten. De wijk steunt de komst van deze straatcoaches. 'Bovendien dienen problemen in de wijk opgelost te worden vanuit de wijk.'

De gemeente start  met  6 coaches  die deels door de gemeente en deels door het Rijk worden betaald. Er zijn er overigens18 door PPS opgeleid. Die lessen bestonden uit  zaken als strafrecht, communicatie, maatschappijleer, wetskennis en onder meer een fietstraining.
Het project met de coaches, die onder supervisie van de politie staan, loopt tot en met 2012. Hun positie ligt tussen de buurtvaders en de andere jongerenwerkers in de wijk en de politie in. Maar de politie houdt wel de strakke lijn in de gaten. Zodra in de wijk iets escaleert kunnen zij de poltie waarschuwen, die binnen 15 minuten ter plaatse is.
Ook zal in bepaalde gevallen kontakt worden opgenomen met de ouders van de jongens in kwestie. Uiteindelijk is het doel de jongeren die losgeslagen zijn te begeleiden naar werk of scholing. Behalve dat het mannen zijn uit de eigen cultuur, zijn het ook stoere mannen, wat bij Rombouts tot de opmerking leidde dat '.. het geen watjes zijn..'.

* Opmerking Marokkaanse cultuur
Úit onderzoek blijkt, zo meldt de NOS, dat van de 5 aanhoudingen die er in Den Bosch worden verricht er een een Marokkaan is.  Terwijl slechts 6 % van de Bossche bevolking van Marokkaanse afkomst is.

Terug naar boven