Politie laconiek: 14e winkelruit kapot ...

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-09-2003 In de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 september is de winkelruit van schoenenzaak Breugel Fashion op Hinthamerstraat 59 vernield. Dat is dan de 14e in een reeks van nachtelijke inbraken op winkels in de binnenstad gericht. Ook hier werd weer de kassalade meegenomen/geleegd.
De volgende: `Van Breugel Fashion op Kerkstraat 57...

foto © gerard monté, 22 september 2003.

Laconieke reacties op winkelinbraken  dd.17 september 2003.
De Bossche politie tast nog volledig in het duister over de reeks raminbraken die de afgelopen weken in de binnenstad plaatsvonden. Bij een dertiental winkeliers werden telkens in het weekeind [zowel vrijdag –als zaterdagnacht] meestal de winkeldeur en soms de winkelruit ingeslagen. De werkwijze verliep supersnel, daarbij gebruikmakend van een hamer of ander hardvoorwerp waarmee de deur werd ingeslagen. Na het wegnemen van de kassalade verdwenen de jongens supersnel uit het zicht nog voordat het alarm effect had. Gezien de werkwijze en de beperkte buit, lijkt het om minder professionele lui te gaan.

Kantoorboekwinkel Mettrop op Verwersstraat 9, de zaak die door een mokerinslag [5 september 2003] er een houten voordeur aan overhield.  Slager Ted Steenbergen van ' t Stokpaardje op Krullartstraat 16.
foto's © paul kriele, 16 september 2003.

Dezelfde soort jeugd draagt er blijkbaar ook toe bij dat de stad een toename laat zien van auto-inbraken, zoals uit de recente veiligheidsmonitor bleek.
Bekend is dat de Bossche politie met auto’s en fietsen nog niet is ingesteld op de supersnelle methoden van de eigentijdse scooterjeugd. Zo bleek vorige maand al dat een autosurveillance bij een achtervolging -waarbij ze zelf over de kop ging - het moest afleggen tegen deze wendbare gemobiliseerde jeugd.

Jongstleden maandag zag de politie nog geen herkenbare methode in deze reeks. Na publicatie van de opsomming van dertien inbraken in deze Nieuwsbrief, zegt de politie de situatie bij de reguliere surveillance op te nemen. ‘Mogelijk dat de inbraken gewoon een daad van vandalisme zijn,’ aldus woordvoerder Rob van Velsen. 
'Maar aan de techniek in te schatten kan geen daderanalyse worden gekoppeld. Het kan iedereen zijn, ' aldus in tweede instantie woordvoerster Kim van der Wielen.
De Ondernemersvereniging Hartje Den Bosch, die druk doende is met het 25-jarig jubileum komend weekeind, was de reeks evenmin opgevallen.

Twee winkels in de Hinthamerstraat die de dupe waren: links Shoe Time op Hinthamerpromenade 73. ...en Bakker Korengoud op Hinthamerstraat 127 die zaterdagnacht 13 september 2003 door de ramkrakers werd bezocht 

foto's © paul kriele, 16 september 2003

13e Ingeslagen winkeldeur. Wie volgt?  dd.16 september 2003. 
Bakker Korengoud in de Hinthamerstraat was in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 september 2003 het volgende slachtoffer in de reeks van voorruitvernielingen. De dief/ven slaat/slaan steeds de glazen voordeur aan diggelen op zoek naar geld. Bij Korengoud werd, zoals in de meeste gevallen, de kassa leeggeroofd.
Bij kapper Alfred Goedhart [Hinthamerstraat 140A] werd een week eerder- van 5 op 6 september 2003- de winkelruit ingeslagen, daarop een fiets door de kapotte ruit gegooid en toen de kassalade meegenomen en op straat gegooid.

Ook werden in dat weekeind Mettrop [Verwersstraat] en 3 D Design [Vughterstraat 141] bezocht.
De inbraken brengen door de glassplinters - met name voor der versgoed zaken - extra rompslop met zich mee.
Goedhart, die over een raminbraak spreekt, benadrukt dat er vanwege het alarm, super snel gewerkt wordt. ‘Bij mij gaf de schade veel nadelig effect, doordat de monitor kapot was geslagen,’aldus de kapper in de Hinthamerstraat.

De voorgangers van Bakker Korengoud en Kapper Goedhart waren, buiten de hiervoor [Nieuwsbrief 8 september 2003] gemeldde zaken:
-Le Ballon [Kerkstraat 11],
-Léon modezaak [Hinthamerstraat 8],
-Ici Paris [Hinthamerstraat 52],
-Shoe-time [Hinthamerstraat 73],
-Paternoster [lege spaarkas] [Markt]. De politie ziet nog geen niets opvallends in deze reeks….

Diefstal/vernielingen binnenstad  dd. 8 september 2003. 
De laatste weken zijn binnenstadswinkeliers steeds vaker het slachtoffer van baldadigheid, zoals vernielingen en diefstal: De voorbij weken waren Van Rosmalen Fonteinplein en kapper Remmers Achter het Stadhuis de dupe. Zaterdagnacht 6 september 2003 was het slager Ted Steenbergen van Het Stokpaardje, waar behalve de kassalade met wat geld werd geleegd, de hele zaak bezaaid lag met versplinterd glas van de ingeslagen voordeur. Daardoor moest al het vlees ontsmet worden en kon er maandag door het schoonmaakwerk nauwelijks iets verkocht worden. Even verderop werd Bloem’s vinotheek belaagd. Daar bleef het bij een ingeslagen ruit en wat glasschade binnen.
Ook op andere plaatsen zoals de Beurdsestraat was het zaterdagnacht onrustig door vernielzieke jeugd.
Volgens politiewoordvoerder Rob van Velsen is er in dit opzicht nog geen sprake van een herkenbare reeks.


Terug naar boven