4 Criminal Investigators bij Bosch' politiekorps

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-08-2010 | Gewijzigd op: 05-08-2010
Het Bossche politiekorps Brabant-Noord heeft vier recherche-specialisten aangesteld. Ingeborg Kuijper is naast Niels een afgestudeerd onderzoekster in criminele zaken, zoals uit haar officiële tenaamstelling blijkt: 'Master of Criminal Investigation'. Renate Schröder is een van de twee, in Apeldoorn [Hogere Politieschool] afgestudeerde, Politiekundige Bachelor.

Behalve Ingeborg  Kuijper [r.] en Renate Schröder [l.]zijn er nog twee specialistisch afgestudeerden, Niels en Sanne, in de positie van resp. Criminal Investigator en Politiekundige bij het korps in dienst gekomen.

oto's © paul kriele, 5 augustus 2010.
Met die criminele series die regelmatig op tv verschijnen, spreekt de functie Crimineel Investigator het publiek beslist aan. Maar de noodzaak is nog sterker. 'De parkmoord in Schiedam op twee spelende kinderen, was de aanleiding tot een meer toegepaste opleiding voor crimineel onderzoeker te komen,'  zo vertelt de 32 jarige Ingeborg Kuijper, die aanvankelijk sociale psychologie studeerde en in een ander beroep werkzaam was, waar ze minder aansluiting met haar studie ervoer.

Renate Schröder [27 jaar] die als Politiekundige bij het Bossche korps [werkzaam nog in Uden] is gekomen.  
 

De 27-jarige Renate Schröder, die eerst het beroep van designer uitoefende en vervolgens als manager in de Vrije Tijdssector terecht kwam, raakte door een Brabantse politiecampagne 'Bob jij, of Bob ik' geïimponeerd door het vak politie.
De uit de Bossche regio afkomstige Schröder volgde in Apeldoorn de Hogere School voor politiekundige toen zij bij het politiekorps Brabant Noord in dienst kwam en via haar werk de studie kon volgen.
Ook zij geeft de meerwaarde aan van een -dit keer- politiekundige die criminele zaken gaat onderzoeken. 'Vaak benaderen wij vanuit een meer creatieve en projectmatige kant een zaak.
In tegenstelling tot Ingeborg Kuijper is Renate dagelijks nog merendeels in de actieve politiedienst en draagt dan ook een uniform.
Die dienst heet in politiekringen 'Noodhulp en horeca', en is bedoeld om voor mij ervaring op te doen. Soms ben ik ook al projectmatig bezig. Dat  krijgt uiteindelijk de overhand.' 
Wat dat betreft gaat Schröder zich ook meer op evenementen [een specialisatie van haar] richten.  

lngeborg Kuijper [32 jaar], die als Criminal Investigator
sedert 1 juli 2010 werkzaam is bij het politiekorps Brabant-Noord, evenals Renate Schröder in de rang van brigadier.

Ingeborg Kuijper wil zich inderdaad meer op gedragskunde gaan toeleggen en daarvoor de recherche-psychologiestudie gaan doorlopen. 'Met mijn achtergond als sociaal psycholoog ligt dat wel in de lijn. 
In mijn beroep kan ik een bijdrage leveren aan de maatschappij en de wereld mooier maken,' is haar idealistisch antwoord op de vraag naar haar latere keuze om bij de politie te gaan werken. 'Ik zocht toen ook een nieuwe uitdaging,' geeft zij in haar openhartige verklaring aan.

Beiden zien hun taak als een aanvulling op de huidige rechercheurs, die vaak vanuit hun ervaring en functioneel gericht werken. 'Dat is onze meerwaarde, dat we hoger opgeleid zijn en vanuit heel andere invalshoeken crimineel inzicht hebben. Ook op het gebied van gedragskunde.'

In het algemeen worden de nieuwlingen 'goed' ontvangen, blijkt uit het kennismakingsgesprek met de pers op donderdagmorgen 5 augustus 2010. 'Men keek eerst nog wel even vreemd tegen ons aan. Het was ook voor beide partijen even wennen. Maar het is goed dat er nieuw en specialistisch bloed in de organisatie komt.' 

 

Terug naar boven