Politie continueert inzet tegen auto-inbraken o.a. met lokauto

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-01-2011 De gemeente, Stadstoezicht en de politie Brabant-Noord gaan de strijd tegen de auto-inbraken continueren. Positief is dat het aantal inbraken dalende is, maar de politie en dus ook de gemeente met burgemeester Rombouts aan kop, willen dat Den Bosch uit de top 5 komt van auto–en woninginbraken.

De projectleider van de politie van de lokauto Jérôme Seggai gaf donderdagmorgen 6 januari 2011 aan de pers inzicht in de cijfers en de aanpak van auto-inbraken. De lokauto is een van de middelen van integrale aanpak.
Want in het aspect preventie staat de aanpak tegen inbraken hoog in het vaandel van de gemeente. Dat gebeurt onder meer met het flyeren door studenten van het Koning Willem 1-Collge bij hotspots, zoals parkeerplaatsen bij winkelcentra.
De lokauto is vorig jaar op 55 locaties ingezet. Daar werd 11 maal ingebroken en heeft de politie 10 verdachten aan kunnen houden. Reden te meer extra te gaan flyeren als waarschuwing aan autobezitters zorgvuldiger met hun spullen om te gaan.

Inzet studenten bij preventie
Het veilig omgaan met bezittingen is ook een doel van deze aanpak. In dat opzicht laten autobezitters nog steeds te kostbare spullen, zoals een tom-tom en ander ICT-apparatuur achter. Zelfs een kofferbak is voor inbrekers niet meer veilig omdat door signalen [via bijv. een mobieltje of Bluetooth] de inbrekers deze apparatuur in auto’s kunnen lokaliseren.

Vorig jaar waren er nog 1753 aangiften van diefstal uit auto ’s, het jaar ervoor 572 meer [2325] en in 2008 3238 !, aldus Edwin Willems [Hoofd Toezicht Handhaving Openbare Ruimte].

De- wat de politie ‘dadergroep’ noemt,- omvat een breed scala. Dat loopt van kinderen van 8-12 jaar tot incidentele inbrekers en vaak ook veelplegers. Het oppakken van een veelpleger heeft een gunstig effect op de lokale misdaadschaal, omdat deze personen meestal ook andere feiten op hun kerfstok hebben.
In een rechtszaak tegen [auto-]inbrekers is beeldmateriaal doorslaggevend en gaat Justitie daadwerkelijk tot vervolging over, zegt projectleider Jérôme Seggai, die verder weinig los laat over de technische aanpak en de variëteit aan lokauto’s om de inbrekers niet slimmer te maken dan ze al zijn.