Marechaussee v/a woensdag 2 mei 2012 ingezet rond drugshandel

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-05-2012 | Gewijzigd op: 09-05-2012
Woensdag 2 mei - ipv dinsdag 1 mei 2012 -startten 60 marechaussee [ook KLPD-agenten] met de bewaking, begeleiding en controle van de drugshandel als gevolg van de invoering van de wietpas in Brabant.

De controles en soms de bewaking van de straatdrugshandel gebeurt vanaf woensdag 2 mei 2012 door 60 man geüniformeerde marechaussee vanuit Tilburg, Eindhoven en Den Bosch, waar de wietpas is ingevoerd. Herkenbaar, dus ook vanuit zichtbare politie /marechaussewagens.
De marechaussee-agenten zijn gestationeerd bij de politiebureaus van de drie plaatsen en ressorteren onder de korpschef. Ze zijn ook volledig bevoegd n sommige ook bewapend uitgerust, aldus een informant.
De controles gaan erg ver: grenscontroles, maar ook situaties waar zich de illegale handel voor doet, die dan vervolgens gevolgd worden.
Aangezien de informatie, noch door een gemeentewoordvoerder [Den Bosch] , noch door een politiewoordvoerder [Noord en Zuid-Oost Brabant] hedenavond om bureaucratische redenen werd bevestigd, ontbreken de noodzakelijke details.

Maar deze inzet en dientengevolge de afspraken zijn wel vandaag- 1 mei 2012 –in Den Bosch vastgelegd.

Toezegging uitbreiding politiemankracht door Opstelten
De directie inzet van de 60 man marechaussee is blijkbaar een gevolg van een toezegging van minister Ivo Opstelten van Binnenlandse Zaken, voor  gemeenten met de problematiek van wietpassen, vanaf 1 mei 2012 een extra inzet van politie mankracht heeft toegezegd. Dat is vandaag dinsdag 1 mei 2012 vertaald in een  daadkracht van 60 man marechaussee die de politie in plaatsen waar de wietpassen worden ingevoerd, maar een aanvullende taak van hun politie-eenheden niet zagen zitten,deze specifieke bewaking gaan uitvoeren.

Merkwaardig is dat het ANP  berichtte dat er van controles geen sprake is:  een bericht dat  eerder o.a. door het BD werd overgenomen.

Artikel dd. 1 mei 2012 ANP: over Controles coffeeshops
De politie in de regio Brabant-Noord gaat bij coffeeshops niet controleren of ze hun bezoekers inschrijven en een ledenlijst bijhouden. Woordvoerder Dion Luyten heeft dat dinsdag gezegd. De politie liet weten dat steden met coffeeshops zoals Den Bosch, Oss en Uden geen last hebben van drugstoeristen.
De politieregio is tot dusver de enige die met het nieuwe beleid te maken krijgt, maar niet aan het buitenland grenst.
Het korps heeft ook geen extra agenten gekregen.

Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch liet eerder al weten dat de gemeente coffeeshops niet actief controleeert op hun ledenlijsten als er geen aanleiding voor is. "De nieuwe gedoogcriteria hebben in Den Bosch geen prioriteit", schreef hij destijds aan de gemeenteraad.


Terug naar boven