Effectieve controles [politie+fiscus] in Noord/Hambaken

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-09-2012 .....
Op donderdag 27 september 2012 hebben politie, gemeente, Koninklijke Marechaussee, douane, Belastingdienst en andere overheidsinstanties controles gehouden in Noord en de Hambaken. Doel was: veiligheid en leefbaarheid. 

Er is opgetreden tegen verschillende misstanden: van verkeersovertredingen tot fraude. De controles vonden plaats in de wijk Hambaken en op het controlepunt op het parkeerterrein aan Het Wielsem dat hiervoor speciaal was ingericht. Bij de controles in de wijk zijn ook ruim twintig huisbezoeken afgelegd. Daarbij zijn diverse vormen van fraude vastgesteld. Op basis hiervan zullen diverse vervolgonderzoeken gaan plaatsvinden. Tijdens de huisbezoeken heeft de gemeente diverse malen uitkeringsfraude vastgesteld. Dit zal leiden tot beëindigen van de uitkeringen. Ook heeft de gemeente gecontroleerd op schoolverzuim en zijn ouders en kinderen bezocht.

-Bij de controle aan Het Wielsem hebben motoragenten veel auto’s, motoren en scooters naar het controlepunt geleid. Ruim 100 controleurs van politie, Belastingdienst, gemeente, douane, Koninklijke Marechaussee en andere instanties hebben de controles uitgevoerd.
-De douane zette bij de controles een drugshond in. Er zijn in totaal 548 voertuigen en 117 bromfietsers gecontroleerd. Bij iedere bestuurder is een blaastest afgenomen.
-Er zijn 70 processen-verbaal uitgereikt voor onder andere rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, rijden zonder verzekering en negeren van rood licht. Ook werden drie kentekenbewijzen ingevorderd. Verder werd te donker getinte autoruiten geconstateerd.

-Door de Belastingdienst is in totaal op 35 voertuigen beslag gelegd waarvan 15 voertuigen direct zijn afgevoerd. Door de Belastingdienst is op de controleplaats in totaal een bedrag van € 11.714,00 aan openstaande belastingschulden geëind. Ook in de wijk zijn belastingschulden geïnd. De drugshond heeft enkele keren gebruikershoeveelheden softdrugs gevonden.
-De Koninklijke Marechaussee heeft 25 buitenlandse documenten gecontroleerd op echtheid. Ook hebben zij in een buitenlands voertuig enkele steekwapens aangetroffen.
-Door Stadstoezicht is gecontroleerd op gestolen fietsen.

De omstanders en winkeliers reageerden overwegend positief. Zij zien de controle als een goede actie om de veiligheid in de wijk te verbeteren.