Politie met waakzame burgers de wijk in/ oproep

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-01-2013 | Gewijzigd op: 24-01-2013
Op 24 januari 2013 zijn in de Bossche wijken De Vliert en Zuid controles gehouden. Tijdens de controle werden burgers aan agenten gekoppeld en trokken zij samen de wijken in. Bij meerdere woningen zijn preventieberichten achtergelaten. Deze preventieberichten bestonden voornamelijk uit het signaleren van donkere plaatsen in of om de woning, post die uit brievenbussen stak en onafgesloten poorten en deuren. Tevens zijn in tuinen van een grote hoeveelheid woningen papieren "schoensporen" achtergelaten. Op deze schoensporen staat vermeld dat het mogelijk was om het erf van de woning te betreden, omdat deze niet afgesloten was.
Deze actie past  in de strijd tegen woninginbraken. Daarmee is de politie enige jaren terug  begonnen. Zo werd bijv. al het in- en uitgaande verkeer van die wijk werd gecontroleerd. Kort erop kregen zij hulp van preventiemedewerkers en burgervrijwilligers. Juist die actieve wijkbewoners spelen een grote rol bij het wijzen hun buurtgenoten op die eigen verantwoordelijkheid.
Hun primaire taak is het signaleren van inbraakgevoelige situaties bij woningen en herkennen van verdachte situaties. Zij weten welke auto niet in de straat thuishoort of wie er misschien op vakantie is. De onopvallende burgersurveillanten staan in directe verbinding met politiemensen in de buurt.

Tijdens deze avond zijn ook twee mannen en twee vrouwen, allen uit 's-Hertogenbosch, aangehouden en vastgezet omdat ze nog gesignaleerd stonden voor DNA-afname.
Oproep aan inwoners
De politie doet ook een oproep aan alle inwoners om mee te helpen bij het voorkomen van woninginbraken. Men wordt verzocht verdachte personen, vreemde auto’s of verdachte situaties direct te melden bij de politie via 112.