Juist geen toename woninginbraken rond carnaval

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-02-2013 De piek aan woninginbraken rondom Carnaval heeft zich dit jaar niet voorgedaan, in weerwil van verwachtingen bij de politie op basis van ervaringscijfers.

Al jaren is er een stijging te zien van het aantal woninginbraken met carnaval. Ook volgt er dan een vakantieperiode. Daarom vroeg de politie om dan extra alert te zijn op verdachte situaties. Maar dit keer bleef een toename aan woninginbraken uit. Er was zelfs een daling: 's-Hertogenbosch (-26), Oss (-24), St Michielsgestel (-15) en Boxtel (-14).
We was er een toename: wel een piek in het aantal woninginbraken kenden.
Een lichte stijging aan woninginbraken voor en tijdens Carnaval was te zien:  in Heusden (7), Schijndel (5), en Vught (4).

Bij de gepleegde inbraken in deze periode zijn geen opvallende werkwijzen aan te geven. Alle bekende manieren om in te breken zijn de revue gepasseerd, zoals het wrikken van de sluitnaad, gaatjes boren, ruit vernielen, hengelen, flipperen, het gebruik van een valse sleutel, het afbreken van de cilinder en het beklimmen van de eerste etage. Bij veel woninginbraken werd om binnen te komen een ruit vernield of een klepraampje boven een deur opengebroken.

In de Carnavalsperiode in 2013 werden 21 verdachten aangehouden voor (poging) woninginbraak. Dat zijn er vier meer dan in de Carnavalsperiode in 2012.