9 verdachten afpersing+oplichting met telefoonabonnementen opgepakt

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-11-2013 De landelijke recherche heeft 9 mannen [17 t/m 23 jr.]  aangehouden die verdacht worden van afpersing en oplichting mbt nieuw afgesloten abonnementen van mobieltjes. De recherche kwam de mannen uit Purmerend, Amsterdam en Huizen deze zomer op het spoor nadat er toen meerdere aangiftes waren gedaan van mensen o.a. in Den Bosch Arnhem en Amsterdam, die onder dwang telefoonabonnementen hebben moeten afsluiten.

De meestal makkelijk beïnvloedbare slachtoffers werd voorgehouden dat ze eenvoudig geld konden verdienen wanneer zij een aantal telefoonabonnementen met een bijbehorende smartphone zouden afsluiten. Bij afsluiting moesten zij hun eigen, waardevolle nieuwe smartphones inleveren. De apparaten werden vervolgens doorverkocht aan handelaren.
De gedupeerden werd wijsgemaakt dat hun oude kontrakt met de telefoonmaatschappij zou zijn opgeheven. Dat was niet juist waardoor zij maandelijks op telefoonkosten bleven zitten.
Bedreigingen
Per slachtoffer werden er tussen de drie en vijf abonnementen afgesloten, dus de maandelijkse kosten bedroegen in meerdere gevallen honderden euro’s. Naast oplichting worden de aangehouden mannen ook verdacht van afpersing. Het afsluiten van de abonnementen en het innemen van de telefoons ging in een aantal gevallen gepaard met bedreigingen waarbij ook wapens gebruikt zijn. Twee verdachten zitten op dit moment nog vast en zij moeten zich op 26 november als eerste voor de rechter verantwoorden.