Met laatste koe nieuwe naam congrescentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-03-2010 | Gewijzigd op: 28-01-2013
Om even over twaalven werd op woesndag 17 maart 2010 op het terrein van de Brabanthallen de nieuwe naam van het Congrescentrum dat daar in de Heusden-en Altenahal is gerealiseerd, onthuld. Boer Sjakko, met zijn laatste te verhandelen koe Frida en wethouder Bert Pauli, onthulde het bord met de naam '1931 Congrescentrum Brabanthallen'.
 
Agrariër Ad Pels uit Rosmalen stond voor een dag zijn Frida af die door 'boer' Sjakko Hogenboom aan wethouder Bert Pauli verhandeld werd als symbolisch laatste beest van de Bossche veemarkt. Met een aanhoudend handjeklap [ze konden het niet gauw eens worden over de prijs, ging Frida als laatste Veemarktbeest van hand tot hand.
foto's © paul kriele, 17 maart 2010.

Daarvoor was met een traditioneel handjeklap de laatste koe door boer Sjakko verhandeld, maar niet tegen elk bod. Er moest even gedelibreerd worden ivm de positie van de gemeente [' coalitiegesprekken en bezuinigingen' aldus Pauli] en boer Sjakko deed zijn laatste beest ook niet zomaar van de hand. ' Het bedrag zakte van € 3000 naar  € 1500 en kwam uiteindelijk op € 1975 euro uit. Sjakkko toonde zich verheugd dat 'ons Frida' als allermachtig prachtig exemplaar hier verhandeld mag worden. 'Frida heeft uiers waar je een puntje aan kunt zuigen.. '.
Pauli zei verontschuldigend op Sjakko's aanbod: ' De gemeentekas wordt steeds dunner.'
Boer en wethouder werden het toch eens voor die....€ 1975 euro.
Met deze transactie werd symbolisch afscheid genomen van de Veemarkt die er in 1931 begon, zo constateerde de wethouder van o.a. Economische Zaken en Financiën. 
De koe gaat overigens, zo bleek uit Pauli's suggestie, terug naar de Rosmalense Kruisstraat [waar hij thuishoort op de boerderij van Ad Pels].

-Boven: De manager van het nieuwe Bossche congrescentrum Jan van de Kooi voor het naambord '1931 Congrescentrum Brabanthallen'.

-Links boven: De onthulling van het naambord van het congrescentrum door boer Sjakko en wethouder Bert Pauli.

-Links: In oktober 2010 gaat het '1931 Congrescentrum Brabanthallen' officieel open.

foto's © paul kriele, 17 maart 2010.

Pauli haalde in zijn toespraak herinneringen op aan de Veemarkt als een robuust, met veel kwaliteit en dynamische Markt, waar een hoeveelheid mensen wekelijks op afkwamen [verwijzend naar het nieuwe logo]. Die uitstraling komt overeen met de transformatie tot congrescentrum. Met '1931 Congrescentrum Brabanthallen' heeft de stad een prachtig congrescentrum dat in oktober 2010 opent.' De zalen en foyers hebben namen gekregen die afgeleid zijn van koeienrassenn zoals Dexter, Limousin en Lakenvelder. De Van Lanschotkamer, die dienst deed als directie en vergaderkamer, is in de oude luister hertsteld.
Het restaurant is omgedoopt tot Restaurant Galloway en de entree onder de toren is getransformeerd tot bar 'Rode Geus'.
De Veemarkt werd door de plotseling  zich uitbreidende Mond-en Klauwziekte [MKZ] in 2001 in juni dat jaar definitief gesloten.
Het congrescentrum heeft een eigenwebiste www.1931.nl


Terug naar boven