Vughtse villa Solskin tegen de grond

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-09-2010 Aannemers- en sloopbedrijf Gubbels sloopt momenteel de villa Solskin*.
Er wordt plaats gemaakt voor de bouw van twee villa's.
Het pand heeft geen monumentale status, aldus besliste de Vughtse raadscommissie in mei 2008. Dat maakte de weg vrij voor een nieuw bestemmingsplan Villapark- Loonsebaan.
Kousenfabrikant Dobotex , sedert 2006 eigenaar van de historische villa, wilde er –na sloop en verbouw-  zijn hoofdkantoor vestigen, maar kreeg na bezwaren van omwonenden, daar geen toestemming voor. Als compensatie mochten er wel twee villa’s worden gebouwd. Het perceel werd daarop voor bijna drie miljoen euro te koop gezet.
 
Solskin was eigendom van de fourniturenfabrikant Sjaak Van Hoof-Pastoor, die het in 1913 voor zijn dochter, gehuwd met ene Bolsius, liet bouwen. De architect was de in Vught en omgeving bekend staande Hurkens.
Later [1935] kwam er de Bossche garagist en paardenman Putters en weer later [1958] Van Gaalen van Chalet Royal in wonen.
Meer recent [1980] was het in eigendom van de directeur van de Bossche botermijn Jan Wijffels en in 1991 verkreeg Groenewoud het perceel. John Groenewoud woont in de erachter gelegen villa.
Solskin was aanvankelijk een optrekje, aldus een oud-bewoonster. Mijn ouders gebruikten de villa als zomerverblijf. Het bevatte in die eerste decennia van de twintigste eeuw nog wel een serre die later naar achteren is verplaatst. De uitbreiding met twee vleugels, door architect Evers, dateert van 1939.

*Oud-Vughtenaren noemden Solskin gekscherend Nikslos, maar het betekend in het Deens zonnenschijn.