Zoeken
Laatste eer voor Eugenie Moerkerk in Museum Slager
Printerversie |
![]() |
Eugenie Kamerbeek-Moerkerk * Den Bosch, 6 augustus 1914 † Wijchen 4 november 2008. |
De vrijwilligers en de directie van Museum Slager organiseerden op zondag 30 november 2008 een herdenkingsbijeenkomst in het Museum op Choorstraat 10. Daarbij werd stilgestaan bij het overlijden van Eugenie Kamerbeek. De medewerksters wilden haar heengaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Met die samenkomstj wilden zij graag vrienden en relaties van Eugenie de gelegenheid geven om haar te memoreren.
Met een door ieder meegebrachte bloem die geplaatst werd voor het portret van Eugenie werd haar een ereteken gebracht. De bloemen worden de volgende dag in de Mariakapel van de Sint Jan geplaatst.
![]() |
![]() |
Een ereplaatsje in Museum Slager waar Eugenie Kamerbeek-Moerkerk als vrijwilligster zoveel uren heeft door gebracht. | Conrector van het Jeroen Boschcollege en neerlandicus Vincent Verstappen, sprak een 'In Memoriam' uit. foto's © paul kriele, 30 november 2008. |
Else van Helmond sprak een welkom uit aan de kleine schare van bezoekers.
'Bij de honderdste geboortedag van vader Herman Moerkerk richtte mede Eugenie, die inmiddels in Wijchen woonachtig was, de tentoonstelling in. Zij was haar vaders oogappel. Vanaf dat moment is zij rondleidster geworden.
Maar het kontakt met de familie werd al gelegd toen Suze Slager in de jaren 50, als een van de weinigen, naar Haarlem was gekomen.
Eugenie Kamerbeek was een bijzonder mens, geestig en jong van hart en geest .
Zij was heel erg verbonden met Den Bosch en specifiek met Museum Slager Het was voor haar een groot plezier om op reis te gaan, hoewel dat de laatste jaren wat minder werd door haar handicap.
Bijna tot aan haar negentigste kwam ze met bus en trein en verder te voet naar de Chooorstraat. Ze wilde geen enkele opening overslaan,' aldus Else van Helmond. 'Eugenie hoorde bij het museum, daarom is het zo fijn dat wij hier afscheid van haar kunnen nemen.
Vader Herman Moerkerk kende al de Slagerfamilie. Met Piet Slager had Herman een relatie en Petrus Marinus was zijn leermeester.'
Erik Lamers, een verre neef van de Moerkerken, sprak over een vrouw vol optimisme en humor, die anderen tot het laatst heeft gestimuleerd.
Vincent Verstappen, conrector van het Jeroen Boschcollege en neerlandicus:
'We hebben met die markante dame verkeerd. Het viel mij zwaar te moede om zonder een dienst afscheid van haar te moeten nemen.
Eugenie wist met verhalen het verleden in het heden te brengen alsof -al oproepend- het verleden in het heden werd geplaatst.
Tot op hoge leeftijd bleef Eugenie actief, bijv. in het seniorencomplex in Wijchen waar ze -na veel aandringen- lid van de bewonerscommissie werd. Ze wilde daar wat nieuw élan brengen, want het was er maar een saaie troep.
De tegenslagen die ze heeft gekend, kwam ze door haar optimisme en levensfilosofie te boven.'
Sissy van der Sluys las namens de vrijwilligers een gedicht voor:
Adem houdt op
warmte wordt kilte
en lachen wordt stilte..
In de stilte zul je bij ons zijn
Als schitterende herinnering
als dierbaar kleinood.
[fragment]
Terug naar boven