Opera Zuid gespaard/ Brabants Orkest moet huiswerk overdoen

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-05-2012 | Gewijzigd op: 22-05-2012
In het advies dat de Raad voor Cultuur over het verdelen van de subsidies door het Rijk brengt blijvend grote culturele instellingen in de Randstad gespaard.  
-Maar Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest moeten hun huiswerk overdoen. De raad had verwacht dat beiden een  subsidie-aanvraag zouden indienen.  Het bleef bij plannen rond meer samenwerking en het weigeren, zo direct, van een fusie... Uiteindelijk dienden de twee orkesten vier verschillende aanvragen in. Als er alsnog een intensieve samenwerking -liever een fusie, waarop de Raad voor Cultuur aandringt - komt , krijgen ze een bonus van één miljoen. Anders niets. Binnen een maand moet er een nieuwe [gezamenlijke]  aanvraag binnen zijn.
- het Zuidelijke Toneel krimpt en het Scapino balletgezelschap krijgt maar voor twee jaar een subsdiegarantie. Als ze dan alsnog niet voldoet aan een het bezuinigingscriterium 'op kosten in de organisatie te bezuinigen', gaat het geld alsnog naar een ander gezelschap, maar het Danshuis Station Zuid gaat ten onder.
-In Den Bosch kan Artemis blijven voortbestaan, maar het Europees Werkcentrum moet naar andere fondsen uitzien. Dit internationale broeinest van nieuwe ontwikkelingen in de keramische kunst krijgt het advies zich tot de Mondriaanfonds te wenden[..].
-De raad moest van de minister 125 miljoen euro bezuinigen op het beschikbare  subsidiebedrag. De meeste instellingen, zoals Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Ballet en het Koninklijk Concertgebouworkest, krijgen de subsidies die ze hadden aangevraagd. Vanmorgen 21 mei 2012 werd het advies aan VVD-staatssecretaris Zijlstra  uitgebracht.
-Behalve 'de groten' kan ook Opera Zuid tevreden zijn.