Lezing Marc Versteeg over dodenmis nav uitvoering Bosch Requiem

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-10-2012 De Bossche dirigent Marc Versteeg verzorgt op donderdag 1 november 2012 in de Bibliotheek [Hinthamerstraat] een lezing over de betekenis, structuur en achtergronden van de dodenmis.  Extra aandacht krijgt het Requiem van Maurice Duruflé, een werk dat op 3 november ten gehore wordt gebracht bij Bosch Requiem in de Sint-Jan. Dat is naar aanleiding van Allerzielen, de dag waarop velen hun overleden familieleden of relaties herdenkt. 

Marc Versteeg studeerde koor-, orkestdirectie en schoolmuziek. Hij is actief als dirigent, manager, artistiek adviseur, docent en coach koordirectie voor diverse instanties. In 1990 ontving hij de ereprijs van de stad 's-Hertogenbosch voor zijn persoonlijke verdiensten als musicus.

Het requiem is een van de oudste en langst overlevende genres uit de westerse muziekgeschiedenis. Vanaf de middeleeuwen hebben grote componisten zich laten inspireren tot het schrijven van monumentale dodenmissen.
In de lezing  REQUIEM – Herdenken van Marc Versteeg wordt een overzicht gegeven van zowel de oorspronkelijke gregoriaanse Latijnse dodenmis tot bekende meesterwerken uit latere eeuwen. Bovendien schenkt Versteeg veel aandacht aan het alom geliefde Requiem van Maurice Duruflé, dat de componist schreef ter nagedachtenis aan zijn vader en zijn première beleefde op Allerzielen in 1947.
Het werk wordt twee dagen na de lezing -op  3 november 2012 -opgevoerd bij Bosch Requiem, onderdeel van de internationale manifestatie Jheronimus Bosch 500.  Voor info  www.bosch500.nl