Christine Jetten & de Van Nimwegens winnaars Heineken Cultuurprijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-03-2015 | Gewijzigd op: 28-03-2015
Dinsdagmiddag 24 maart 2105 werd in de Toonzaal door de Gemeente en Heineken uit drie genomineerden de Heineken Cultuurprijs bekend gemaakt.
Kunstenaar  en keramiste Christine Jetten ontving uit handen van wethouder Huib van Olden de – wat officieel heet- de Cultuurprijs Heineken Brouwerij ’s-Hertogenbosch en aan de gebroeders Danny en Wim van Nimwegen reikte Heineken Brouwerijdirecteur Pieter van der Meulen de publieksprijs uit. De stichting Het Vervolg, bekend van aansprekende operaproducties[o.a. Jheronimus] viel buiten de prijzen.Een geheel verbaasde
en verraste Christine
Jetten in een emotioneel gebaar.

foto's © paul kriele, 24 maart 2015.

Danny en Wim van Nimwegen vertelden aan de presentator Theo Verbruggen dat ze nog veel optredens hebben. 'Maar die voor bejaarden en gehandicapten vinden we het leukst, omdat het een dankbaar publiek is.
Maar dat we ooit een cultuurprijs zouden winnen, daar hadden we nooit aan kunnen denken. Sinds koning Willem Alxander op het stadhuisbordes met ‘de hèndjes de lucht in’ stond te zingen is dat toch veranderd….’

Willem Poen, voorzitter van de stichting ‘Het Vervolg’, vertelde aan Theo Verbruggen onder meer over de aanstaande productie in het Jeroen Boschjaar in 2016, die is afgestemd op de wereld beroemde Bossche kunstenaar.
Over de opzet en inhoud wilde Poen nog niet veel kwijt, maar de voorzitter hoopte dan toch graag in TheateradParade te kunnen spelen. 
Poen:'Het grootste probleem doet zich voor in de aanloop naar een nieuwe productie. Dan speelt de voorfinanciering. In die aanloop maak je de meeste kosten maar dan is de titel nog niet wijd en zijd bekend.'
Danny en Wim van Nimwegen met
de kleine bokaal behorend bij de publieksprijs.

Het juryrapport, aldus wethouder Van Olden over de in Uden geboren Christine Jetten, geeft aan de kunstenaar allerlei kwalificaties en spreekt loftuitingen uit. Zij is iemand die krachten bundelt en wier interesse uitgaat naar de wijken [Openbare Ruimte] en architectuur. Specifiek noemde de wethouder: Haar docentschap, haar 'keramisch spoor' [in Boschveld en op andere panden in het buitenland!], opzet Atelieroute, kennis delen met anderen. Kortom: 'een kunstenaar van naam en faam. Zij is een ware amdassadeur van de stad.'

Maar Jetten is al meer bekend in de VS en het Midden Oosten dan in eigen land. Jetten voelt zich thuis in Den Bosch waar ze al 14 jaar een atelier heeft en er al 12 jaar woont. ’In de De Gruyterfabriek heeft ze nog niet zo lang een atelier. Daar voel ik het ruimtelijke en het biedt zoveel mogelijkheden. Het was toen al erg aantrekkelijk. De De Gruyterfabriek die houdt me in Den Bosch,’ aldus Jetten, die zich verrast toonde en vereerd voelt.

Wethouder Huib van Olden die namens de gemeente de prijs –temidden van
‘een cultuur minnend publiek’- uitreikte reageerde op eerdere uitlatingen over cultuur en bier. De wethouder, altijd goed voor een ludieke beschouwing, vroeg zich af waarom Heineken dit doet..? Als je een goed cultureel aanbod hebt –bij Heineken is dat een vloeibaar erfgoed – dan ga je hier ook wonen. Dat hoor ik hier zeggensprak Van Olden.

Van Olden: ‘Ik heb met elke genomineerde wel wat. Met Christine Jetten door het moment waarop zij aan den vertrekkende Clemens Bolhaar een cadeau gaf die daar zo door zichtbaar geëmotioneerd raakte. Door het liedje van de Van Nimwegens dat klonk in de jaren kort voor mijn huwelijk in 1990. Dat waren tijden dat wij beiden, mijn vrouw en ik, regelmatig in een juichstemming verkeerden en de Opera van Het Vervolg waar mijn toen elfjarige zoontje de rol van Hero mocht spelen.

Danny en Wim van Nimwegen, de winnaars van de piublieksprijs. Daarbij hoort, naast een beeldje van Cor Unum, ook een cheque van € 1.000,-
die zij van de directeur van de
Heinekenbrouwerij Pieter van der Meulen ontvingen.


Links: Winnaar Christine Jetten met de
cheque van € 4.000 die ze uit
handen van wethouder Huib van Olden ontving.

foto's © paul kriele, 24 maart 2015.
 

Christine Jetten in een reactie: ‘Het is een aanleiding om eens stil te staan wat ik hier heb gedaan. Dat is heel organisch verlopen,’ aldus een verraste en een zich vereerd voelende Jetten.

Publieksinbreng
Jetten verkreeg van het publiek 258 stemmen en de stichting Het Vervolg [operaproducties] 331 stemmen. Maar het publiek koos met 475 stemmen voor het populaire duo Danny en Wim van Nimwegen waardoor zij de publieksprijs, een cheque van € 1.000 mochten ontvangen.Links Brouwerijdirecteur Heineken Pieter van der Meulen en rechts Frank van Osch,
de  winnaar van vorig jaar die van elke genomineerde een promotiefilmpje maakte
.

foto © paul kriele, 24 maart 2015.

Ook bij het cultuur minnend publiek gingen
de hèndjes de lucht in bij het gelijknamige 
lied dat  de ceremonie in de Toonzaal afsloot


foto's © paul kriele, 24 maart 2015.
 

Pieter van der Meulen zei dat Heineken zich graag met Den Bosch wil afficheren Vandaar deze cultuurprijs.
De Bossche cultuur, ook het bier van Heineken dat we hier al vanaf 1958 maken, is over de hele wereld bekend, sprak Van der Meulen. ’Het Bossche bier, 600miljoen liter gaat naar 155 landen.’ Waarop de gelauwerde Danny van Nimwegen zei en ons liedje ‘de Hèndjes de lucht in naar 175 landen.
Danny en Wim kwamen er niet onder uit, na het verhaal rond 'De Hèndjes' verteld te hebben,  dan ook maar die carnavalskraker te laten horen.

Terug naar boven