Brabant Bokaal uitgereikt aan o.a. Jos van der Ven [ABC]

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-11-2013 | Gewijzigd op: 18-11-2013
Maandagmiddag 18 november 2013 werd door Commissaris der Koning Wim van de Donk in een feestelijke sessie met betrokkenen, familie en provinciale en gemeentelijke vertegenwoordigers in het Provinciehuis de jaarlijkse 'Brabant Bokaal' uitgereikt aan de voorzitter van de Stichting ABC Jos van der Ven, aan Frans Bakermans uit Heeze [voorzitter Brabantse Dag] en aan Ido Cranen van de instructieve VELT-tuin in Gemert.

Elke gelauwerde werd ingeleid met een informatief filmpje over zijn werk en verdienste. Aan elke feitelijke prijsuitreiking ging een korte toelichting vooraf door Wim van de Donk.
De Brabant Bokaal is een jaarlijkse erkenning van het Prins Bernhard Cultuurfonds aan personen in de provincie die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op kunstzinnig en/of cultuur historisch vlak. De bokaal is een 100% zilveren kunstobject, dat bedacht en gemaakt is door de Bossche zilversmid Eelco Veenman.
De drie gelauwerden met echgenote vlnr: Ido Cranen uit Gemert, Frans Bakermans uit Heeze en Jos van der Ven uit 's-Hertogenbosch.

foto © paul kriel,18 november 2013.

André Grèkhov, die samen met Jan Martens eerder van het Fonds, ter stimulering van beginnend talent een aanmoedigingsprijs van euro 7.500 hadden ontvangen, bracht met zijn groep ‘The Faculty’ de urbandans ‘State of Emergency’ als afsluiting van deze ceremonie. Deze ceremonie werd ingeleid door een orgelspel op het historische orgel [*1815] in de Brabantzaal, waarop de organist Véronique van den Engh werken van Sweelinck en Stanely speelde.

Voorafgaande aan de feitelijke prijsuitreikingen reikte Paul Spapens, de voorzitter van de stichting Hoeder van de Brabant Bokaal, na een bevlogen toelichting op het succes van het Brabantse streekproduct, waarbij tal van plaatsen de revue passeerden, het boek Brabantse Hap uit. Dat 220 pagina's diukke verhalenboek gaat in op tal van streekproducten en is het resultaat van het derde project van de Brabantse Hoeders.
Spapens gaf aan dat er gemiddeld elke week een Brabants streekproduct op de markt komt: 'Er is al naast allerlei Brabantse sauzen, essences, bieren en kazen, ook al Brabantse whisky, Brabantse camembert en Brabantse sambal.' Een nieuwtje dat tot hilariteit in de zaal leidde.
De journalist Spapens pleitte voor een certificering van deze Brabantse merk zodat alle streekproducten een label krijgen.

Journalist Paul Spapens, tevens voorzitter van de stichting Hoeders van de Brabant Bokaal, reikt aan commissaris der Koning, Wim van de Donk, het eerste exemplaar van 'De Brabantse Hap' uit.


foto © paul kriele, 18 november 2013.

Commissaris Wim van de Donk stelde aansluitend dat ‘..dit boek een bewijs is van de Brabantse identiteit. Niet als een soort adjectief, maar een werkwoord dat het ondernemende, vernieuwende en verbindende van de Brabanders in het culturele veld bevestigt. En dat is het doel waarom de Brabant Bokaal wordt toegekend,’ aldus van de Donk, die als eerste Frans Bakermans uit Heeze op het podium uitnodigde.
Bakermans is de grote motor achter de Brabantse Dag in Heeze waaraan ook een negendaags cultureel festival is gekoppeld . ‘Dat brengt jaarlijks 2000 acteurs en wagenbouwers bij elkaar, aldus de commissaris. In dat project neemt elke van hen ook diens verantwoordelijkheid,’ sprak Van de Donk, die Bakermans het boegbeeld van het evenement noemde. 'Dat is de reden dat we jou in het zonnetje willen zetten. Maar het komt jou ook persoonlijk toe.’

Ido Cranen uit Gemert toont zich erg gelukkig met zijn Bokaal. Ido leidt al bijna 15 jaar in Gemert  een instructieve VELT-tuin*, die 3.000 m²  omvat. Doel is mensen de binding met hun natuurlijke omgeving te doen ervaren.


Een juichende Frans Bakermans, bestuursvoorzitter van de Brabantse Dag in Heeze.

foto © paul kriele, 18 november 2013.

Voor Ido Cranen uit Gemert, die al vanaf 1989 een 6 voetbalvelden grote VELT-tuin/moestuin* beheert en daar onder meer jongeren ontvangt en in de natuur geïnteresseerden, was er eveneens een bokaal. Cranen noemt zijn tuin ook wel een schooltuin of een proeftuin, waar 70 soorten planten met genezingskracht en nog eens 70 planten voor in de keuken groeien.  De in 1955 in Gemert geboren Cranen, die aanvankelijk leraar biologie was, wil mensen de binding met hun natuurlijke omgeving doen ervaren.
Heel aansprekelijk en met komisch anekdoten vertelde Cranen over zijn levenswerk: Zeker geen docent, maar wel aankennisoverdracht. 'Ik wil met rondleidingen, workshops of trainingen, onder meer de sfeer en de geur van de natuur overbrengen. Dingen los maken in mensen en met name bij jongeren. Dat is de boodschap,‘ zei een bevlogen Cranen, die ook liet doorschemeren dat hij het niet allemaal zelf doet: ’Het gaat niet zonder vrijwilligers, niet zonder een school, niet zonder een bestuur en ook niet zonder de Kinderbescherming…Het is soms leven na lijden.’

*VELT
Het woordje VELT komt van Vereniging voor Ecologische Leef-en Teelwijze, kortweg VELT, die in 1987 werd opgericht.

Antiekliefhebber Jos van der Ven

De Bosschenaar Jos van der Ven [*1937], die door de vroegtijdige dood van zijn vader in 1958 meteen na de HBS de brillenwinkel in moest, kwam pas later tot zijn hobby geschiedenis. Ik zocht elke keer weer escapes om aan dat winkelgedoe te kunnen ontsnappen. Pas later, toen de zaak in 1982 was verkocht, intensiveerde hij zijn hobby geschiedenis, onder meer door een studie daarin. ‘Zo is de liefde verder gegroeid’.
Vooral in het toenmalige hertogdom Brabant [1100-1550] is hij geïnteresseerd.

Deze voorzitter van de stichting ABC**, die voor historisch, cultureel getinte en kunstzinnige uitgaven de financiering regelt, trok in zijn speech enkele grotere boekprojecten naar voren: Jeroen Bosch, de grafzerken van de Sint Jan en de bouwgeschiedenis van de Sint Jan in de 'De Sint Janskathedraal van 's-Hertogenbosch'. 

** ABC betekent Archeologie Bouwhistorie. Daar kwam in 1997 met Jos de C van Cultuur bij....

  Trots en verheugd om deze erkenning na zoveel inspanning.
 
foto © paul kriele, 18 november 2013.

Ook van der Ven benadrukte in zijn speech de collegialiteit bij de opzet van deze boekproducties en noemde met name de vier boeken over de grafzerken van de Sint Jan, waaraan –eerst 12 –en later18 mensen hebben meegewerkt. ‘We hebben elkaar nodig, zeker wanneer we mooie dingen tot stand willen brengen,’ sprak Van der Ven in zijn dankwoord, dat ook gericht was aan het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. ’Zonder die bestuursleden had ik hier niet gestaan’.


Een kort filmpje daaraan voorafgaand gaf een indruk van de filosofie en de levensstijl van Jos van der Ven.
De dag begint met een wandeling -’marcheren’- door het Bossche Broek. Daarmee werk ik aan mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dan pas begint mijn werk thuis aan het bureau.’

17 Brabant Bokalen
Aan deze drie nieuwe gelauwerden van de Brabant Bokaalstam zijn vijftien eerdere laureaten voorafgegaan. Harry Peeters, bekend organisator van het Brabantse Erasmusfestival werd  in een welkom door Wim van de Donk expliciet herdacht voor zijn grote verdienste op cultureel vlak voor Brabant. 

Na afloop werden de paar honderd gasten uitgenodigd voor een afsluitend diner, waar Maarten Broks met pianomuziek de feestelijke sfeer versterkte.De groep Faculty van André Grekov met de urbandans 'State on Emergency'.


foto © paul kriele, 18 november 2013.
Terug naar boven