Tuin-en landschapsarchitect Pieter Buys overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-02-2018 | Gewijzigd op: 10-02-2018
Op donderdag 1 februari 2018 is op 94-jarige leeftijd Pieter Buys overleden. De in Vught wonende en werkzame tuin-en landschapsarchitect Buys was de oprichter van MTD landschapsarchitecten.
Voordat Buys naam maakte in Nederland, deed hij eerst ervaring op in Denemarken, waar hij ook zijn studie tuinarchitect voortzette. Bij terugkeer in 1949 maakte de aan de in Boskoop gevestigde Rijks Middelbare Land-en tuinbouwschool afgestudeerde Buys kennis met de Bossche school. Die twee confrontaties bepaalden zijn keuze voor een abstracte en stilistische aanpak.
Buys richtte, na de periode met studiegenoot Jaspar Meijers [1949-1953],  Hans Warnau en vanaf 1973 met Bob van der Vliet van MTD, welk bureau hij in 1989 verkocht, een eigen bureau op. 

Van de al op 1 februari 2018 overleden Buys werd in besloten kring afscheid genomen.


Landschaps-en tuinarchitect Pieter Buys
.

foto © paul kriele, 20 april 2010.
......................................................................................................................


Bericht van 29 november 2008:  Boek van tuin -en landschapsarchitect Pieter Buys

Vrijdagmiddag 28 november 2008 werd in de Verkadefabriek aan wethouder Geert Snijders het eerste exemplaar aangeboden van ‘Pieter Buys Maken en laten’.
Dat boek bevat de loop van de geschiedenis met name rond de studie, de carrière van Pieter Buys met zijn tal van zijn [180] projecten en de achter opeenvolgende bureaus. 
  

In een ludiek gebracht powerpoint-presentatie bracht vriend Gerard Wijnen de kwaliteiten van Pieter Buys in beeld, wat tot hilariteit bij de ruim 300 toeschouwers leidde, die als vriend, familie en/of  zakenrelatie present waren bij de presentatie van het door Bart Smit vormgegeven en door Marinke Steenhuis geschreven boek 'Pieter Buys Maken en laten'.
foto 's © paul kriele, 28 november 2008.
------------------------------------------------------------------

Op de presentatie, werden velen die bevriende waren met Buys en/of met hem een zakelijke relaties hadden’hebben, in vogelvlucht door de auteur Marinke Steenhuis geïnformeerd met name over de filosofie en de aanpak van de in Vught wonende architect.


Hierboven: links wethouder Geert Snijders ontvangt van de hoofdpersoon deze middag het eerste exemplaar.
Rechts: de medewerkenden aan het project met o.a. links Han Thijssen, Paul van Beek en in paars auteur Minke Steenhuis en rechts daarnaast vormgever Bart Smit en links naast haar co-auteur Jeroen Hoefsloot.
Onder links: de eminence-grise  op het gebied van tuin-en landschapsarchitectuur, de hoogleraar Meto Vroom.
Rechts: Pieter Bus had zijn toespraak vervat in een videoopname van zijn tuin, huis en atelier, overhandigt Marinke Steenhuis een boeket bloemen.
foto's © paul kriele, 29 november 2008.
------------------------- 
Naast vele tientallen particuliere tuinen heeft Buys ontwerpen gemaakt -al of niet aan een prijsvraag gekoppeld- voor  tuinen/landschappen onder meer van/rond de Sint Jan, Coudewater, Heunpark, Craaijenstein, Noordbrabants Museum, Molenhoek, Soetelieve, Leo Teulings [Drukker/uitgeverij VNU].
Met Jac Stienstra kreeg Buys eind jaren 70 een zakelijke relatie. In 1976 vroeg de ‘verlichte’ projectontwikkelaar Stienstra hem Maaspoort te ontwikkelen. Bedrijfsterreinen, zoals Soetelieve, dat was een nieuwe ontwikkeling in de portefeuille van het bureau.
Speciaal bevriend was Buys –via De Twee Snoeken- met Gerard Wijnen wiens zoon Aart de presentatie leidde en op ludieke en speelse wijze Buys met zijn uiteenlopende karakters in beeld bracht: veelzijdig, onsterfelijk, een bikkel en ridderlijk, een tarzan en voor zich zelf een goede p.r.-man.
In een voordracht over de groeiende betekenis van de Tuin-en Landschapsarchitectuur gaf de hoogleraar Meto Vroom, in 1992 auteur van ‘Buitenruimten/Outdore space’, een pleidooi voor de vastlegging van de ervaringen, zodat de grondslagen niet verloren gaan. ‘De erfenis van de ouderen dient tot voorbeeld van het handelen van hun opvolgers,’ aldus Vroom

Wethouder Geert Snijders bracht van het gemeentebestuur de lof en waardering over. De wethouder:  'Deze man heeft zijn stempel gedrukt op de Tuin-en Landschapsarchitectuur in een tijd waarin dit vak zich ontwikkelde tot een volwaardig deel van de architectuur. Buys is een man die respect heeft voor anderen en op gebied van de Tuin-en Landschapsarchitectuur een waardevolle inspiratiebron was. Diens bureau behoorde tot het meest toonaangevend in Nederland. Den Bosch is trots op deze meester,'  aldus Snijders

Hierboven:een opname vanaf scherm van de powerpointpresentatie, waarin Buys een toelichting gaf op de inrichtig van zijn tuin, de functies en specifiek een paar lievelingsbomen behandelde, waaronder een oude perenboom. 'Deze boom is ondanks zijn ouderdom zo mooi. Die mag je nooit omkappen. Ook de ouderdom dient met respect behandeld te worden,' zo liet de 85-jarige Buys merken. De eerste rij met een van zijn zussen en rechts de mede-organisator van deze middag  Aart Wijnen.

foto's © paul kriele, 28 november 2008.


Terug naar boven