Busstaking Arriva .

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-05-2008 | Gewijzigd op: 20-06-2008
Vanf 30 april 2008 staken de buschauffeurs, aangesloten bij FNV CNV en de Unie , regelmatig vanwege het opleggen van allerlei beperkingen in de bestaande CAO. De werkgevers Arriva Connexxion en Viola willen bijv. af van de gedetailleerde dienstregelingen.
Een overzicht van het terras - met gehuurde stoelen en parasols - dat de chauffeurs van Arriva bij het busstation aan de Branderijstraat hebben ingericht. 

foto © paul kriele, 21 mei 2008
 

Deze keer kozen de chauffeurs voor een zomerstaking, maar er zijn hier ook wel eens kampvuren opgezet, aldus Van der Poel. Dinsdag 21 mei 2008 zaten er een twintigtal en vanmiddag een tiental chauffeurs.
Door de dag heen lopen er 82 diensten van het stad- en streekvervoer, aldus Cees vander Poel, voorzitter medezeggingschapscommissie en FNV-lid.

Cees van der Poel legt de situatie uit. 'Eerst waren er publieksvriendelijke stakingsdagen te weten op 30 april 1 mei en 5 en 6 mei en 11 en 12 mei. Dat betekent wel diensten rijden, niet stempelen noch kaartjescontrole . Op 14 en 15 mei 2008 werd de zaak platgegooid.

Deze week 20 en 21 mei en straks op 27 en 28 en 29 mei zijn de acties omgegooid ivm de examens. Dan staken we ook hele dagen Deze week en de volgende week rijden we alleen in de spits. Dat scheelt de werkgevers niet veel, maar wel de provincie die het busvervoer regelt en de inkomsten ontbeert, aldus Van der Poel.

De chauffeurs gaan te keer tegen een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden. Dat wil zeggen o. a. dat Viola Connexxion en Arriva de pauzes niet meer willen vergoeden en dat zij de definities van diensten willen loslaten, zoals de plicht de late dienst pas om half twee aan te vangen en niet eerder. Ook zouden vroege en late diensten meer [bijv. met een uur] opgerekt worden. 'Dat betekent voor ons terug naar de slavernij, aldus Van der Poel, die er aan toevoegt dat de werkgevers het aantal diensten van 8 uur niet meer in getallen wil vastzetten.

Bij het laatste bod, dat van 20 %, wilden de werkgevers ook nog 17 ATV-dagen van ons afnemen. Bij de laatste onderhandelingen gaat het om 3,5 % loonsverhoging plus 0,5 % eindejaarsuitkering. Hoe het vandaag- dinsdag 21 mei 2008- afloopt [vanmiddag volgt de uitslag] kan Vander Poel uiteraard nog niet zeggen.