Eerste koeien springen in Maren Kessel de wei in

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-04-2017 | Gewijzigd op: 05-04-2017

Op een bewolkte woensdag de 5e april 2017 stapten nog onwennig vanuit de grote stal bij Maurice en Rianne Hanegraaf-Langens in Maren Kessel, tegenwoordig behorend bij Oss, de eerste koeien tegen half elf de wei in. Dat ging met bokkensprongen en al stoeiend gepaard. Maar al vóór die tijd raakten de 130 beesten onrustig omdat ze het vers voorjaarsgras roken.  
Elkaar opstuwend renden de meesten onhandig het weidse landschap in. Sommigen raakten nog onwetend  de stroomdraad aan. Maar de meesten plukten al gauw het  eerste vers gras weg.

 

-Boven: De grote- een van de drie - stal bij
Maurice en Rianne Hanegraaf in Maren-Kessel.
-Rechts: Oma Marianne Hanegraaf-Fraaije, 
kleindochter Emma van de broer
Wim van Maurice [r.] . Middenin diens
echtgenote Rianne Hanegraaf-Langens.


foto's © paul kriele, 5 april 2017

Intussen hielp Maurice’ vader Wil Hanegraaf, mee. Vader Wil heeft met de –in 1977- in de ruilverkaveling gebouwde boerderij het werk van diens vader Willem, voortgezet. Grootvader Willem maakte het boer zijn in1952 een stapje groter. Toen hij, dankzij de wederopbouw van na de oorlog, in ’t Wild  een boerderij kon bouwen.  Het bleek door het gepraat dat er nog enkele exemplaren in de grote stal waren achtergebleven. Ook moest het schrikdraad, dat door een enthousiast koe was gebroken, worden nagekeken. De onstuimigheid bij de koeien had nog wat tijd nodig om te zakken. 


-Boven: De eerst drie nemen
de drempel naar een  nieuw buitenleven.

-Rechts: Maurice Hanegraaf die
zelf ook dit jaarlijks tafereel vastlegt.foto's © paul kriele,  5 april 2017.
 

Maurice, die elke dag om zes uur  opstaat voor de eerste melkronde, was zelf ook wat opgewonden geraakt door dit jaarlijkse tafereel. Hij stond al in de wei met zijn mobiel het beestengedrag vast te leggen. Ook Maurice’ vrouw Rianne hield een oogje in het zeil. Al met al bleek wel dat één mannetje dit karwei niet aan kon. 

Een weids landschap in Maren-Kessel, met uitzicht op Oss,
De Groote Wielen en het bedrijfspark De Herven
.

foto © paul kriele, 5 april 2017.
................................................................

De 46-jarige Maurice reageerde na afloop bij de koffie van Rianne op verzoek ook op de ideeën die bij de politiek leven over de toekomst van de agrarische sector. 

De resolute keuze van GroenLinks om alleen de wat grote bedrijven –meer dan 230 melkkoeien-  en daarnaast de kleinere, maar dan wel biologische  boeren, te laten voortbestaan,vindt hij  te beperkt. Voor GroenLinks is er geen tussen weg, zo blijkt.  En dan de consequenties die voortkomen door te kiezen voor alleen kleinere biologisch boeren. Dat betekent dat die kleintjes weer moeten groeien om te kunnen voldoen aan de regels ‘biologisch’:  geen bemesting, terughoudend met medicijnen en geen onkruidbestrijding. Ja dan moet je wel meer grasland pachten omdat die regels het te begrazen groen voor de koeien een beperking opleggen, zo licht Maurice de ontwikkelingen toe. .

Maurice is niet alleen om zijn politieke standpunt geen ‘boer meer van toen’, maar ‘een ondernemer van nu’. Dat blijkt ook uit zijn voorzitterschap van de Districtsraad van ‘Friesland Campina’, waarvan hij het beleid naar de 700 leden  in Oost-Brabant uitdraagt. Andersom  zorgt hij ervoor dat hun belangen en dat wat er bij hen leeft, ook terecht komt bij Friesland- Campina.

Kortom, Maurice is gelukkig,  privé met Rianne die werkzaam is bij het kinderdagverblijf ‘Het Berenhuis in Berlicum én met zijn bestaan als agrarisch ondernemer die er maximaal 230 koeien, waarvan130 melkkoeien, op na houdt.

De eerste zes kalfjes zijn al weer geboren en staan in een aparte ‘kraamkamer’ met speciale verzorging. Intussen is ook de zon gaan schijnen en ziet het weidse landschap, waar de Bossche nieuwbouw wijk De Lanen  zich opdringt, er voorjaarsgroen uit. De koeien snuiven en kijken nog onwennig rond, terwijl ze het liefst op de niet bemeste stroken van het verse gras plukken.
Tot 4 uur. .. want dan begint er weer een nieuwe melkronde en worden ze terug de stal in gedirigeerd..

.  

Terug naar boven