Amelsfoort, René van

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-12-2008 | Gewijzigd op: 13-04-2017
De Vughtse familie Van Amelsfoort , aanvankelijk smidsen en later goud-en edelsmeden.

René van Amelsfoort [m] biedt Hein Bergé een kinderportret aan van Suze Slager bij gelegenheid van de presentatie van het boek 'De Familie Slager herenigd'.


foto © paul kriele, 16 maart 2007.

Ambachtelijke smederij
De oorsprong van dit bedrijf gaat terug naar de zakelijke activiteiten van vader Martin en moeder Els van Amelsfoort

Moeder van Amelsfoort  dochter van een juwelier, had in de Vughtse Baarzenstraat haar eigen juwelierswinkel en vader was meer de ambachtsman die in november 1968 met een eenvoudige goudsmederij de grondslag legde voor het
huidige juweliersbedrijf
René vertelt dat Martin van Amelsfoort  aan de Baarzenstraat in Vught  een fabriek had voor gouden sieraden. Martin was de  leverancier voor tal van groothandelaren in ´t land. Diens producten waren herkenbaar aan het merkteken van de Franse lelie.

familiesamenstelling
Martin van Amelsfoort * 28-februari 1928 † 2002, diens echtgenote : Els van Amelsfoort * 31 juli 1935.
Hun kinderen opgegroeid in het ouderlijk huis op de Loonsebaan:
Peter *18 april 1959
1985 huwelijk met JeanineGroenewoud, scheiding huwelijk met Judit Nagtzaam, scheiding 2004? 
Huweijk met Monique van den Elzen, 2006
René *1961
Rob *1967
Eugenie en Angelique tweelingzussen *1965

Het jaar 1985 is een belangrijk jaar omdat in het kortstondig huwelijk van Peter van Amelsfoort en Jeanine Groenewoud een scheiding volgt. Dat heeft tot gevolg dat ook de beide families Groenewoud en Van Amelsfoort uit elkaar groeien, behalve Peter die min of meer door Bill in diens bedrijf wordt ingelijfd. [zie pagina Groenewoud , klik op Groenewoud]

De Klosbeugel op hoek Korte Putstraat
René vertelt over zijn vader er nog bij, dat in de tijd van de Big Pink*, in de jaren eind 70-begin 80 van de vorige eeuw,
vader Martin, die bevriend was met Theo Winteld, op de hoek Korte- en Lange Putstraat,  later een wijnzaak [Van Hoeckel] en weer veel later een restaurant o.a. de Javaanse Jongens en tegenwoordig jaren 2012, 2013, restaurant Anno 1650 werd.
Theo Wintels restaureerde de Koets [nu Lux] van Frank Reinders] en de Sjees [nu de Visserij]  Het waren panden van Guus Keser. Van Amelsfoort restaureerde de Klosbeugel. Zij hadden de ambitie om de twee straten om te vormen tot een soort Stokstraat. Maar die ontwikkeling pakte anders uit. De Klosbeugel veranderde in een modezaak Modesta.
Guus Keser kocht ook dit pand.
*Big Pink
Big Pink Lange Putstraat 18, kwam in het  gaycafé de Milordbar van Piet Kersten. Achter de bar stond de stevige Molukse exploitant.  Big Pink ] was het eerste Bossche drugscafé.Vanaf 1967 werd het de Milordbar van Piet Melis, later [bvanaf maart 1969] eigenaar  van de Chez Nous in de Vughtersttraat.
De Milordbar heette voor die tijd El Dorado van Ron van Roekel] en daarvoor The Blue Star van Jeanette Ackermans.
 
(
René van Amelsfoort
Succesvoller en feitelijk zelfstandig opererend is de volgende zoon van het gezin Van Amelfsfoort: René.
Aan diens boom van zakelijke ondernemingen groeiden de firma' s:
-Van Amelsfoort Fabrikage Vught b.v. , voortgekomen uit een ambachtelijke kleine smederij maar nu een concern met partners/afnemers all over the world.
-Golden Gift b.v.,  een handelsmaatschappij in mode-accessoires met eigen kantoor in China.
Afnemers, bijvoorbeeld: het Groot Winkelbedrijf, Postoderbedrijven Uitgeverijen en Oliemaatschappijen.
-B.V.Beleggingsmaatschappij Van Amelsfoort. Deze belegger begon met de Korte- hoek Lange Putstraat als eerste beleggingspand. Dat pand is indertijd door vader Martien aangekocht van een of andere docent in het middelbaar onderwijs. Martien heeft dat pand met de historische naam ' De Klosbeugel' totaal gerenoveerd. Door omstandigheden kwam het -via Guus Keser- in handen van Bill Groenewoud.
Het hoekpand, dat tussendoor nog in handen van Jan Bosmans is geweest, behoort tegenwoordig tot de franchise keten ' Javaanse Jongens'.
Onroerend goedportefeuille van Van Amelsfoort
-
St.Jorisstraat 11, verhuurd aan GGZ [ofwel Voorburg Vught]. Dit rechter  pand met de hoek van de Kruisbroedersstraat is inmiddels verkocht aan Monique Persoons.
In de jaren twintig/dertig had mr. dr. C. M. van Leeuwen hier al zijn kantoor. In het pand hebben drie generaties Van Leeuwen zaken gedaan. De kleinzoon Kees, naar diens opa genoemd, is een associatie aangegaan met mr. Jan van der Eerden. 
Dat advocatenkantoor van Van Leeuwen/Van der Eerden verhuisde in het begin van de jaren negentig naar het Julianaplein [villa De Gruyter]. Na het vertrek van het advocatenkantoor nam de SPD het pand voor haar diensten in gebruik. 
-Lange Putstraat 22-22a Voorheen van Van Amelsfoort en inmiddels verkocht aan Arno Vrielink, eigenaar van Breton. Dit pand was een kantoor van een makelaar in woningen. In de jaren vijftig/zestig was het de biljartfabriek van Dekkers, maar kort ervoor vermeldt het adresboek van 1950: groentewinkel van G.J. Dekkers.
-Julianaplein 4  Een monumentaal hoekpand, gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect van Liempt. In 2005 werd dit pand verkocht aan Hein van den Heuvel eigenaar van een octrooibureau 'Patentwerk'
Het nu wit geverfde pand staat bekend als een notariskantoor, aanvankelijk van Ploegmakers, later De Ruyter en Wiegman.
In de jaren vijftig/zestig had Jan Hein Verlinden er zijn wijnhuis voordat hij het landgoed in Hintham betrok.
-Verwersstraat 22  voorheen van Van Amelsfoort, maar in 2006 verkocht aan Ronald Hermans, eigenaar van Max/ Azzurro. Tegenwoordig huist het de sportzaak Runnersworld die van de Vughterstraat 5 kwam.
Voorgeschiedenis: Het pand Verwersstraat 22 was vijftig jaar gelden een dubbelpand met nummer 24. Na het overlijden van de toenmalige bewoonster Willaerts, is dat perceel door de erfgenamen gesplitst in 22 en 24.
Nico van Wezel die het westelijk gelegen pand [nummer 20] huurde van Willaerts kon het toen kopen. Nummer 24 kwam in handen van een kleine Bossche belegger.
Het verhaal gaat dat Willaerts in de inmiddels gesloten bioscoop zoveel tweede hands en antieke spullen had opgeslagen, dat ze er een handeltje mee konden beginnen. Zodoende was al vroegtijdig de basis gelegd voor de winkel in antieke meubelen.... 
Nummer 22-24 zou oorspronkelijk ' t Cijferboek geheten hebben wat verwijst naar het beroep van schoolmeester van de vroegere bewoner: .
De historie van het pand  Verwersstraat 22 [later gesplitst in 22 plus 24]
Achtereenvolgende bewo[o]n[s]ters:
Nummer 22-24: juffrouw Kip, pianolerares, dansschool Kreybolder en in de jaren vijftig, bij sluiting van de Chicago-bisocoop op de Markt, kwam het echtpaar Willaerts hier te wonen.
Nummer 24: 
Op nummer 24 vestigde zich -na de dood van mevrouw Willaerts- Van Dal confectie met een winkel. De Bossche- niet met name genoemde belegger- maakte van de bovenetage een appartement voor zijn vriendin.
Van Dal Herenmode is in 198x verhuisd naar de overzijde op nummer 5.

De volgende bestemmingen waren: dierenwinkel in de jaren negentig, moderne meubelzaak begin jaren negentig, Thais restaurant vanaf 2001
Overigens liep het pand 24 aan de achterzijde door tot in de Lange Putstraat waar het adresboek van 1950 ook de dansschool Kreybolder situeert. In de tijd van de dierenwinkel werd die tuin als plantentuin en visvijver benut.
Ted de Haas kocht twee jaar geleden dat pand nummer 24 en verbouwde het ingrijpend tot restaurant voor zijn vrouw.
nieuwe ¨2003* bestemming nummer 22
Op nummer 22, de voormalige natuurvoedingswinkel Gimsel, is de verbouwing achter de rug. De zaak krijgt de functie van modezaak Komlan. Even was er sprake dat Raschid Tajid er een restaurant zou beginnen, maar dat plan is afgeketst.
Dit pand huisvestte voorheen de natuurwinkel ' Gimsel' met Margot Brouwers en Nico van Wezel. Het mozaïek van Lalja Forrer is bij de renovatie weggehaald.
nieuwe -augustus 2004- bestemming nummer 22.
In juli 2004 werd bekend dat het pand nummer 22 een nieuwe bestemming krijgt. Damesmodezaak Komlan is al weer verleden tijd. De eigenaar Nieuwenhuizen is failliet gegaan. Het pand werd gekocht door René van Amelsfoort en wordt wellicht in 2005 verbouwd tot een herenmodezaak van Ronald Hermans. Deze succesvolle modeondernemer voegt dan aan zijn drie zaken, Max Verwersstraat, Due Kerkstraat en Azzurro Achter het Stadhuis, zijn vierde en inmiddels zijn vijfde loot toe. Want in Tlburg kocht Hermans de voormalgie herenmodewinkel in de Willem/IIstraat van Jan Veraert.

Vughtertsraat 
nrs 29 en 31 [voorheen bakkerij de Koning, tegenwoordig  op nr.  29 kledingwinkel Via Fillungo
en op 31 kledingwinkel Out-Fitz Concepts
Vughterstraat 59:  Appels & Peren Lingerie.
Vughterstraat 76 DesignwinkelBasalt
Vughterstraat 78 kledingwinkel Soak voorheen Evoluzione 
Vughterstraat 109 [voormalige vis-en wildzaak Bram van Dartel] dat in februari 2009 Florale Haircare, een zaak in kappersbenodigdheden gaat huisvesten.
Kruisbroedersstraatje 26-30 zes parkeerplaatsen.
-------------------------------------
Rob en Peter van Amelsfoort

Rob van Amelsfoort zit ook in de edelmetalen hij volgde de vakschool in Schoonhoven.
Peter van Amelsfoort zie pagina AmelsfoortPetervan
===============================


Terug naar boven