Lezing bij Erfgoed over mr. Hein Bergé

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-09-2019 | Gewijzigd op: 26-09-2019
Hein Bergé, icoon van het Bossche erfgoed lezing door Ton Graus

Op dinsdagavond 8 oktober 2019 houdt Ton Graus bij Erfgoed in het Stadsarchief op  Bloemenkamp 50, een lezing 'Hein Bergé, icoon van het Bossche erfgoed. Mr. Hein Bergé (* 18 januari 1916 + 25 april 2010) verzette zich in de jaren zestig via politieke bewegingen tegen het “Structuurplan 1964”. Door dat plan zou in de binnenstad het autoverkeer ruim baan krijgen, karakteristieke straten, oude volkswijken en tientallen monumentale panden zouden moeten wijken.
Architect Jan van der Eerden , compaan van Bergé
 in de strijd tegen het structuurplan van 1964.

Jan van der Eerden * 25 november 1926  + 5 januari 2019.

mr. Hein Bergé, de man op de voorgrond
in de strijd tegen het structuurplan van 1964.


foto's © paul kriele,  20 november 2010 [l.].
en felix janssens/erfgoed [25 april 1991]
 

Advocaat Hein Bergé en zijn vaste compaan architect Jan van der Eerden organiseerden het verzet tegen dit plan en wisten de ontwikkeling te keren: zo kwam het 50 jaar geleden tot het principebesluit ‘beschermd stadsgezicht’. Archief Aanleiding tot deze lezing van Ton Graus (socioloog, stadsgids en voormalig bestuurslid Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg) is de ontsluiting van het omvangrijke archief van Hein Bergé. In de lezing geeft Ton Graus voorbeelden die Bergé en Van der Eerden brachten tot hun kritiek in de jaren zestig. Ook geeft hij voorbeelden van geslaagde monumentenzorg. Maar hij reageert ook in de geest van Bergé en Van der Eerden op actuele situaties in de Bossche binnenstad. 

Geïnteresseerden dienen zich te melden bij erfgoed@s-hertogenbosch.nl. Toewijzing plaatsen gebeurt op volgorde van aanmelding.